Visszatekintés az elmúlt évekre

news

Most nem az elmúlt év szép sport sikereiről szeretnék beszámolni, pedig az is volt szép számmal, még ha az olimpiai kvóta megszerzése egyelőre nem sikerült.

Előzmények:
2013-ban, mikor átvettem a válogatott irányítását, legfontosabb dolognak tartottam a jól érthető, nemzetközi elvárásoknak is megfelelő szabályrendszer kialakítását. Emellett a sportolók igazságos elismerését és hatékony motivációját helyreállítani. Ma is ezek, a sokak számára szigorúnak tűnő irányelvek alapján működik az élsport. Nem elég szimplán a jó pontszám, egy nemzetközi élsportra készülő íjásznak ennél jóval többet kell nyújtani. Az élsport irányelveiben felállított követelményeknek megfelelni, a szövetség szempontjából fontos versenyeken megjelenni, sportolóhoz méltó viselkedést tanúsítani, egy szóval kifejezve; teljes lényében Sportembernek kell lennie.
Kiemelt és sürgős feladatom volt a nemzeti edző csapat képzése és megnyerése az újonnan épülő rendszernek. Ezek után edzőtársaimmal együtt nagy lendülettel vágtunk a közös munkába.

Rendszerépítés:
A napi nemzeti edzői feladatokon túl, nagy energiát fektettünk a MÍSZ Level oktatási rendszer anyagának átalakítására. Level 1-es szintem már szembetűnő volt a fogadtatás! A négynaposra emelt tanfolyam gyakorlati oktatásai a vártnál nagyobb érdeklődést hoztak. A hallgatók nyitottak és lelkesek a feszített tempójú tanfolyamok alatt, ahol nem csak a „Mit oktassunk?”, „Hogyan kell mozogni?”, hanem a ” Hogyan oktassuk?” és „Hogyan tud úgy mozogni?”és „Mit-Miért?”  kérdésekre is választ kaptak. A szakmai tudást a kezdő szinten kell minél előbb pótolni. Évek múlva, szakágtól függetlenül ennek eredményeképpen lesznek iskolázott íjásztanulóink. A döntés rajtatok áll: vállaljátok-e?

Rendszer:
Íjász sportunk dinamikus fejlődésének legfontosabb tényezője az egységes oktatás megteremtése. Egyforma alapok tanításával lehetőség nyílik a sportolók többszintű képzésére, a folyamatos, „újrakezdés” nélküli fejlődésre. Az egyesületi szinten elkezdett oktatás a régióknál folytatódik, és a válogatott edzésein is a megkezdett rendszer továbbfejlesztése, tökéletesítése folyik magasabb szinten.
Rendszerünk másik nagy pillére az oktatási reformon kívül, az egyesületekre kidolgozott motivációs rendszer, aminek lényege, hogy minőségi szakmai munka alapján nyújt támogatást, segítséget a jól teljesítő sportegyesületeknek. Ez a felmérő táblázat található meg a szövetség honlapján. Ezzel nemcsak a sportolók motivációját, de az edzők és sportszervezetek elhivatottságát, valamint lelkesítését is szeretnénk fokozni. Talán még kevés a lehetőség a segítségre, de ahogy fejlődnek egyesületeitek, jönnek az eredmények is és nőni tud a támogatás mértéke is. A szövetség folyamatos fejlődése lehetővé teszi az élsport egyre magasabb szintű szakmai és anyagi kiszolgálását, melyek nélkül nem tudunk eredményeket elérni.

Eredmények:
Az „Egy iskola” pozitív hatása már érezhető! Az idén ősszel már olyan fiatal íjászok csatlakoztak a válogatott utánpótlás csapatához, akik már ezt a képzést kapták, megfelelő alapokkal rendelkeznek a további fejlődésükhöz. Ők már az újonnan oktatott Level 1-es instruktorok tanítványai. A három éves munkánk eredménye képen fiatal íjászaink már a minősítő pontszámok szintjét lövik.
Működik egy rendszer, mely alapját képezi a válogatott folyamatos utánpótlás ellátásának. Elindítani nehéz volt, de működtetni már könnyebb lesz, mert közösen tesszük. A sportszakmai fejlődés mellett a szövetségünk mára már évi több világverseny szervezését végzi - most már bátran mondhatjuk - profi minőségben. Ezzel elérhető áron teremtve lehetőséget nemzetközi versenyzésre hazai íjászainknak, és plusz anyagi forrásokat teremtve meg az élsport, az utánpótlás nevelés, és a tömegsport részére. Mérföldkőnek számít a szövetségünk életében, hogy a már nemzetközi sikereket elért sportolóinkat az egyre professzionálisabb háttér biztosításán kívül anyagilag is motiválni tudjuk.

Feladatok:
Egy sportoló nemzetközi szintre történő képzése 6-8 év! Az eredmények pedig már jól láthatóak. Időt kérek, türelmet, hitet és sok-sok munkát mindenkitől! Azt a nagy hiányt, ami az oktatásunkban és a sportolóink képzésében jelen volt, nem lehet néhány év alatt bepótolni. Ezen csak akkor tudunk sikerrel változtatni, ha mindenki pozitívan fogadja a változásokat és bizalmat ad azoknak, akik minimális elismerés mellett évek óta hisznek a közös iskola sikerében és folyamatosan építik azt. Ez egy hosszú tanulási folyamat mindenkinek, minden szinten, minden téren, minden feladatnál.

A dinamikus fejlődést csak közösen, egy irányba haladva tudjuk megtartani. Nincs rövidebb vagy könnyebb út. Vagy végig megyünk ezen, vagy ismét az útkereséssel telnek éveink. Higgyünk abban, hogy jó irányba megyünk, de még kell néhány év kemény munka a komolyabb sikerekig!
Szükség van mindenki támogatására, nyitottságára és talán legjobban a tenni akarására, hogy saját feladatát egyre magasabb szinten végezze.

Köszönöm mindenkinek, hogy eddig együtt dolgozhattunk!

Sok sikert kívánok a 2017-es versenyévadra is!

Banda Tibor
szövetségi kapitány