Történelmi Íjász OB és NB 2018

2018-08-18 09:00

Gyula

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT.

Történelmi Íjász OB és NB 2018

Történelmi  Íjász Országos és Nemzeti Bajnokság 2018
mottó: „ sport és hagyományőrzés…..”
 
Tisztelettel meghív minden történelmi íjászt a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Íjász Szakága  a 2018-os Országos Bajnokságra és Nemzeti Bajnokságra, mely a Történelmi Íjász Világbajnokság, Táv-Távcéllövész VB,  Íjászat Napja és a Minden Magyorok Nemzetközi Néptáncfesztivál eseménysorozattal egyben kerül megrendezésre 2018. augusztus havának 18. napján.
A város jelképé vált erődítmény az egyetlen 15. századi eredetű, sík vidéki épen maradt téglavár Közép-Kelet-Európában. Gyula és várának története nem szűkölködik meglepő és drámai fordulatokban. A történelmi források szerint Maróti János macsói bán építtette az 1400-as évek elején. A Marótiak kihalása után a gyulai uradalom a várral együtt Mátyás király tulajdonába került, aki fiának, Corvin Jánosnak adományozta. Nem járt rosszul vele, mert három mezőváros (Gyula, Békés, Simánd) és 83 falu is tartozott hozzá. Halála után özvegye, Frangepán Beatrix révén 1509-ben Brandenburgi György birtokába került.
1530-ban Szapolyai János csapatai elfoglalták, 1552-től királyi végvár. A Pertev (Pertaf) pasa által vezetett több tízezer fős török sereg 1566 júliusában érkezett meg a vár alá. Kerecsényi László várkapitány és alig 2000 fős várvédő csapata hatvankét napig hősiesen és keményen küzdött a többszörös túlerővel szemben, míg végül a folyamatos veszteségek, az ellátmány szűkőssége és a katonák között pusztító vérhasjárvány miatt feladni kényszerült a várat. A pasával kötött egyezség szerint a védők sértetlenül elvonulhattak, átadva a várat az oszmánoknak. Fair ajánlat lett volna a két hónapos ostrom után, ha a török betartja, de nem tette, és az elvonuló, meggyötört vitézekre rontott. Nagy részüket lekaszabolták, Kerecsényi kapitányt pedig elfogták, és Nándorfehérvárra vitték, ahol kivégezték.
Ezután 129 évnyi török uralom köszöntött a várra és Gyulára, amely szandzsák székhely lett. 1695-ös visszafoglalását követően a vár hadi jelentősége csökkent. 1705-ben, a Rákóczi-szabadságharcban került egy rövid időre ismét a történelem reflektorfényébe, amikor Károlyi Sándor tábornok kurucai vették körbe, de elfoglalni már nem tudták. Innentől katonai jelentősége gyakorlatilag megszűnt. 1720-tól a vár és a város is a Harruckern család tulajdona lett, majd később a Wenckheim és az Almásy családok birtokolták.
1849-ben még egyszer bekerült a magyar történelem forgatagába. Kevesen tudják, de az 1848–49-es forradalom és szabadságharc világosi fegyverletétele tulajdonképpen Gyulán ért véget augusztus 23-án, mivel a tiszti kar tagjait, a tábornokoktól a hadnagyokig, Arad előtt Gyulára vitték, ahol a vár mellett lefegyverezték őket az osztrákok. (Világosnál csak a Görgey vezette 40 ezres hadsereg legénysége kapitulált.) A városban szállásoltak el az aradi vértanúk közül tízet. Közülük Knezich (Knezić) Károly honvéd vezérőrnagy hősiesen úgy döntött, hogy nem adja át kardját az osztrákoknak, fegyverét inkább egy kocsikerék elé tette, és eltörte. A megrongált szablya és kardhüvely megtekinthető a Vármúzeum fegyvertermében. A vár közelében látványos szoborcsoport és emlékmű őrzi az egykor itt raboskodó aradi vértanúk sorsának gyulai fordulatát. A szoborgyűrű (a várral együtt) 2012 óta a 49 magyarországi történelmi emlékhely egyike, bárki megnézheti a Várkertben.

 
 
 
 
A versenyen a Magyar Íjász Szövetség  történelmi szakágának szabályzata érvényes (lásd www.misz.hu). A versenyen a szabályzatnak megfelelő minimális jellegű történelmi viselet kötelező! és legalább 6 db egyforma vessző szükséges!
Az Országos Bajnokságon csak megszerzett kvalifikációval, és érvényes versenyengedéllyel +sportorvosi igazolással lehet indulni.
A OB-n kerül kihirdetésre a Magyar Bajnokok és kerülnek kiosztásra a bajnoki vándorkürtök, itt  lehet megszerezni a minősítési szintek valamelyikét, és felkerülni az országos csúcslistára. Az itt megszerzett I. osztályú minősítés is beleszámít a Mesteríjász címért való küzdelembe.
 
A Nemzeti Bajnokág bárki részt vehet, aki legalább egy kvalifikációs versenyen részt vett és van érvényes versenyengedélye és sportorvosi igazolása. A versenyre külhoni magyar íjászokat is szeretettel várunk, és nekik a nevezési díjukat a Magyar Íjász Szövetség az összetartozás szellemében átvállalja.
Kategóriák, Korosztályok:

  • Modern anyagú történelmi íj                           Gyerek (- 14 év , 2003-)
  • Természetes anyagú történelmi íj                    Kadet (15-17 év, 2000-2002)
  • Vadászíj                                                              Ifjúsági (18-20 év, 1997-1999)
                                                                             Felnőtt (21-50év, 1967-1996 )
                                                                             Tiszteletreméltó (51év-, -1966)
Nevezés: www.misz.hu  2018.08.10-ig
Nevezési díj: OB – 5000Ft. Aki az OB-n indul az az NB-n is! Automatikusan regisztrálva van (nem kell neveznie) a NB-re is!
Csak az NB – 4000Ft. Külhoni magyar íjászoknak a Magyar Íjász Szövetség átvállalja a nevezési díjat.
Akik részt vesznek a Világbajnokságon azoknak az OB, NB nevezésük ingyenes!!!
Program 18-án szombaton:
9:00-ig Technikai ellenőrzés, nevezés,  gyakorlás
9:30-tól Megnyitó eligazítás
10:00 Verseny kezdete
17:30 Nemzeti Bajnokság, Táv-Távcéllövészet, Íjászat Napja eredményhirdetés
20:00-tól Bankett, estzáró buli a Gyulai Pálinka Manufaktúrába
19-én vasárnap
9:00-tól Országos Bajnokság döntői !!!
18:00-tól Esemény záró ünnepség, VB-OB eredményhirdetések!
20:00 -tól Néptánc Fesztivál záró gálaműsor
 
2017-es Magyar Bajnokok: Szalma József, Kovács Zsolt, Izsáki Sándor, Fónyad Imre, Pászk Norbert, Zvolenszki Richárd, Huszár Bertold, Asztalos Ákos, Magotsi-Nagy Kristóf, Csákó Pál, Berta Pál, Barcsai Nikolett, Varga Dalma, Bőhmné Molnár Beáta, Gerőcs Fanni, Nagy Viktória, Németh Réka, Török Hanna Vanda, Markóné Babják Andrea
2017-es eredmények: http://misz.hu/versenysite/tort-ob-2017
Versenybíró: Lovász Tamás (+3620/9314471)
                       Windischmann Mercédes
                       Barasits György
BTE: Bajnóczi Ervin
A versenyen a Magyar Íjász Szövetség versenyzési, és versenyszabályzata érvényes, nevezésemmel a szabályzatot elfogadtam!
Íjászversenyen való részvétellel a versenyző és annak kísérői beleegyeznek, hogy róluk a verseny ideje alatt a szervezők, fénykép és videó anyagot készíthetnek, s azokat a későbbiek során nyilvánosságra is hozhatják!
Történelmi Íjász Világbajnokság: http://hdhiaa.net/registration/weblap//2nd-historical-archery-wch-13-8-2018/33/eng/invite.archery
Táv-Távcéllövő Világbajnokság: http://hdhiaa.net/registration/weblap/historical-flight-shooting-&-long-distance-target-shoot-17-8-2018/34/eng/invite.archery
Íjászat Napja: facebookon!

Eredmény