Történelmi Íjász OB 2017

2017-09-23 08:00

Budapest

Történelmi Íjász OB 2017

Tisztelettel meghív minden történelmi íjászt a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Íjász Szakága  a 2017-os Országos Bajnokságra és Nemzeti Bajnokságra, mely Budapesten a Citadellán lesz megrendezve 2017. szeptember havának 23. napján.

Az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította

„A Citadella erődjét az 1854-es létesítésekor, egy ókori eraviszkusz településre, az oppidum maradványaira építették rá, amelyek ezért jórészt megsemmisültek.

A 220 méter hosszú, 12–16 méteres falmagasságú erődöt Julius Jacob von Haynau építtette, akinek a nevéhez az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás fűződik. Különlegessége, hogy a szokásos erődöktől eltérően nem az alatta elterülő város megvédése céljából épült, hanem épp ellenkezőleg: a Citadellának szánt szerep a pesti lakosság megfélemlítése volt. Erről tanúskodnak a városra néző ágyúállások is, ám szerencsére az ágyúkat kizárólag díszlövések leadására használták.
Buda török megszállása idején a Gellért-hegy tetején álló keresztény kápolna helyére palánkvárat építettek a törökök. 1813 és 1815 között József nádor javaslatára a palánkvár helyére egyetemi csillagvizsgáló épült a helyén. Az Uraniaét(avagy Csillagdát) három európai uralkodó I. Sándor orosz cár, I. Ferenc osztrák császár és magyar király, valamint III. Frigyes Vilmos porosz király jelenlétében 1815-ben avatták fel, akik a napóleoni háborút lezáró Szent Szövetségmegkötésére gyűltek össze, és utaztak Budára a létesítmény megnyitásra.

A versenyen a Magyar Íjász Szövetség  történelmi szakágának szabályzata érvényes (lásd http://misz.hu/page/tortenelmi-szabalyok).
A versenyen a szabályzatnak megfelelő minimális jellegű történelmi viselet kötelező!
Az Országos Bajnokságon csak megszerzett kvalifikációval, és érvényes versenyengedéllyel +sportorvosi igazolással lehet indulni.

A OB-n kerülnek kihirdetésre a Magyar Bajnokok és kerülnek kiosztásra a bajnoki vándorkürtök, itt  lehet megszerezni a minősítési szintek valamelyikét, és ezáltal a Mesteríjász Cím megszerzéséhez közelebb kerülni. Az OB-n a legeredményesebb csapat megkapja a vándorzászlót, és vesszőfogó vásárlási utalványt.

A Nemzeti Bajnokágon bárki indulhat vehet, aki legalább egy kvalifikációs versenyen valamilyen módon részt vett.
Akinek van érvényes versenyengedélye az kedvezményt kap a nevezési díjból.

A Nemzeti Bajnokságra külhoni magyar íjászokat is szeretettel várunk, és az Ő nevezési díjukat a Magyar Íjász Szövetség az összetartozás szellemében átvállalja.

Regisztráltak 35