Hertogenbosch vagy Denbosch, ahogy itt mondják - WA kongresszus magyar lencsével

news

Ketten vettünk részt a WA kongresszuson, Nagy Nikoletta és jómagam.
Szeretném, ha a jövő generációja is tanulná a teendőket, lassan mások is meg kell szokják a járást külföldön is.
Reményeim szerint sokkal gyorsabban kerülve képbe,  mint én, hisz engem senki nem mutatott be és nem magyarázta el a dolgok működését, vagy éppenséggel a működés hiányát a felszín alatt és felett. Persze csakis mint saját vélemény, nem mint abszolút igazság osztom meg a tapasztalataimat.
Sokszor mondtam Nikinek, hogy most végre eljöhet velem nyaralni, jó lesz! Persze én tudtam milyen „fantasztikus élmény” a nagyon hosszú utazás után egy vagy fülledt, vagy hűtőház jellegű hotelben reggeltől estig ücsörögni és legjobb tudás szerint magyar érdeket képviselni.  Nem éppen habos torta.
Most már ő is tudja, hisz a papírforma itt is teljesült. A hűtőház jött be, sajnos a buszon is, ahol indokolatlanul, a 18 fokban bekapcsolták az egy éve nem használt légkondit és a mi szállodánkból szállított delegáltak mind szépen tüdőre vették a tisztítás hiányában igen elszaporodó, de kétségtelenül jogosan a hűtő rendszerben tanyázó organizmusokat.
Na de a kongresszus… 85 ország képviseltette magát, színvonalasan megszervezve, mint mindig.
A delegáltak igen vegyes képet mutattak, sok új arccal, pár régivel is. Volt, aki értette miről szavazunk, legtöbben nem, de megbíznak a választott vezetőikben és mindent megszavaztak a javaslataikból.
Az országok javaslataival már kicsit tartózkodóbbak voltak, bár azok is szűrőn át kerülhetnek csak a napirendi pontok közé.
Rengeteg napirendi pont volt a szabályváltoztatás részből a legfontosabbak:
 
Szervezetileg
*az elnök díjazásban részesülhet, amely összegét az elnökség határozza meg
*az elnökség tagjai nem szavazhatnak a közgyűlésen
*a tisztségviselők 4 ciklusra választhatók ugyanabba a pozícióba (16 év)
*az elnök és elnökség 3 ciklusra választhatók ugyanabba a pozícióba (12év)
*bevezetik a súlyozott szavazati jogot a tag aktivitásához szabják az 1-3-ig terjedő országonkénti jogot. Például részt vett-e a delegált az utolsó két kongresszuson. Rendezett-e versenyeket, küldött-e férfi és női versenyzőt nemzetközi versenyekre.
 
Általánosan a szabályváltoztatások eltolták operatív dolgokban a döntési jogot a delegáltaktól az elnökség felé és az elnökségtől a főtitkár felé.
Már régebben elkezdődött ez a folyamat. Pl. a visegrádi VB-ről még a képviselők dönthettek, ma az elnökség dönt, de az elnökség a versenyigazgató és főtitkár javaslatát fogadja el, hisz ők foglalkoznak vele, ők ássák bele magukat a dolgok mélységébe.
 
Versenyek
*terem VB megszűnik mint külön esemény a terem kupa veszi át. (saját véleményem szerint a kis országok nem jártak jól vele, igaz, hogy a terem kupák nyíltak és az megy, aki akar, de nem soknak lesz pénze több helyre elmenni és a döntőre kvalifikálni, ami elméletileg a VB-nek felel majd meg. Érdekessége a dolognak, hogy a WA ezzel megnyitotta az eddig minden esetben zárt versenyrendszerét).
*Yancton pályázott a 2021-s VB-re és oda is adták, mint egyedüli pályázónak.
*a Barebow, svéd javaslat alapján és bizottsági ellenjavaslat ellenére, hivatalos pályaíjász kategória lett, de azért nem egészen, mert VB-ken nem indítják és ez megjegyzésként belekerül majd a szabályzatba. Minden más versenyen viszont a barebow-sok is indulhatnak. A táv 50m és 122cm lőlap.
Hát ennyi lenne röviden, még talán annyi a végére, hogy a kiutazásunkat és itteni költségeinket teljes egészében az Eleven Kft. finanszírozta, köszönjük!
 
Vánky Sebastian
elnök