Minőségi edzésmunka, tanítás és elismerés

news

 
A Dél-Alföldi régióban működő utánpótlásnevelésről Banda Tiborral, a régió vezető edzőjével beszélgettünk.
 
Hogyan lehet vonzóvá tenni az íjászatot a gyerekek között? 
Hadd válaszoljak címszavakban: Minőségi edzésmunkával. A sportág (versenysport) köztudatba hozásával. Az íjász versenysportban elért magas szintű eredményekkel, kiemelkedő sportolók példaképpé emelésével. A fiatalok korának és a sport szellemiségének megfelelő, edzésprogrammal, fiatalabb korban sok játékkal. Fokozatos és folyamatos tanítással. A tanítás mellett sok elismeréssel. Kiáramlás az iskolák felé, sportnapokon való bemutatkozás, egyesületi nyílt napok szervezése. És hogy miért éppen az íjászat? Mert ezt a sportot azok is magas szinten űzhetik, akik más, nagyobb dinamikájú sportokból kiszorulnak.
 
Utánpótlás terén mi lenne az ideális helyzet a régió szempontjából? 
Minél több egyesület bevonására lenne szükség a sportíjászat oktatásába. Nagyon sok jól képzett edző, sportoktató kellene, akik képesek a megfelelő színvonalú munkát végezni. Fontos lenne továbbá az egyesületek folyamatos szakmai továbbképzése, gyakorlati munkájuk segítése. 
Érzésem szerint elengedhetetlen a megfelelően publikált, felsőbb szinten is támogatott lépcsős kiválasztó rendszer, ami mindenki számára egyértelmű és világos fejlődési irányt határoz meg, sportolói pályát vetít a fiataloknak. Ezen fejlődési szinteket teljesítő egyesületek és sportolói megkülönböztetése, pozitív kiemelése, motiválása szintén fontos lenne.
 
Milyen támogatás érhető el számotokra, amely az utánpótlásnevelést segíti?
Önkormányzati és egyéb pályázati támogatás, például Szeged Város Önkormányzata évről-évre rendszeresen, a sport keret terhére, eredményesen működő egyesületeknek nyújt támogatást működésükhöz, rendezvényeik, terveik megvalósításához. A támogatott egyesületeket személyes találkozók alkalmával egy, a város vezetéséből és sportszakemberekből álló csoport vizsgálja meg. Alapvető elvárás részükről, az egyesület gazdasági működőképességének megléte és a versenysport alapú tevékenységi forma. A szabadidő hasznos eltöltését közvetítő csoportok ebből a sportkeretből nem részesülnek.  
 
Milyen edzői állománnyal rendelkeztek, vannak-e kifejezetten az utánpótlást szolgáló edzések?
Kevés egyesületben folyik megfelelő szakmai munka. Kevés egyesületben van oktatni képes szakember. Az elmúlt évekhez viszonyítva azért kismértékű javulást lehet tapasztalni ezen a téren. Az egyesületek zömében a szórakozást és a kalandos versenyzést részesítik előnybe. Ez viszont az utánpótlás korcsoportot hosszabb távon nem köti le, nem elégíti ki tudásvágyukat. A fiatalok rendszeres és hosszabbtávú oktatását, és az ezzel járó munkát kevesen vállalják. Az egyesületek nagy részében nincs tervszerű utánpótlásprogram.
 
Milyen eredményei vannak a régiónak utánpótlás terén?
2017-ben elindult a regionális utánpótlás csoport, ahol egyre több egyesület fiataljai vesznek részt. Az indulás évében 4 egyesület 6 sportolója volt tagja ennek a csoportnak, 2020-ban már 7 egyesület 18 versenyzője.