Magyarország történelmi íjász nagyhatalom

news

Megvédték a magyar zászló becsületét íjászaink, őseink félelmetes fegyvere még ma is sikereket hoz hazánknak.

Magyar szempontból elképesztő sikerrel zárult a hétvégén, Kecskeméten megrendezett Tradicionális Íjász Európa Bajnokság. Az 50 éremből 44-et magyar íjászok nyertek el, ezen belül is 17 elsőséggel büszkélkedhettek sportolóink.

12 ország csaknem 300 íjásza vett részt korhű öltözetekben és íjakkal a 4 napos viadalon. A versenyzőknek különféle vadász, harci és céllövő akadályokat kellett leküzdeniük a győzelemhez. Magyarjaink íjásztudását mi sem mutatja jobban, minthogy junioroktól a veteránokig minden kategóriában ők vitték el a legtöbb aranyérmet. A győzelmek száma jelzi, hogy őseink íjásztudása még mindig ott szunnyad ereinkben, bár maga az íj, mint harci eszköz időközben feledésbe merült. Versenyzőink felélesztve az ősi hagyományokat, megmutatták a világnak azt, hogy mire képesek, ha kézbe vesznek egy íjat: a dobogón 17 alkalommal lengett a legmagasabb helyen a magyar zászló.

"Egy nyíllövés nem csupán versenyfeladat a számunkra, hanem tisztelgés őseink világverő képességei előtt is" - mondta Kovács Zsolt, többszörös Európa- és Világbajnok tradicionális íjász.