Mi történt Nyugat-Dunántúlon?

news

A Nyugat-Dunántúli Régió pezsgő íjászsport élettel büszkélkedhet. A 10 éves Régiós Bajnokságukon kívül nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal íjászok képzésébe is.
 
10 éves a Nyugat-Dunántúli 3D Regionális bajnokság
 
2014-ben indította útjára a bajnokságot Torma József, aki már korábban is szervezője volt egy hasonló megmérettetésnek.Kezdetben három fordulóból tevődött össze, majd 2015-től négy fordulóra bővült, amelyet azóta is ebben a rendszerben szerveznek meg.
A Bajnokság az első pár évben IFAA szabályrendszeren alapulva, egyéni kiegészítésekkel zajlott, majd meghallgatva a versenyzők, illetve a szervezők által észlelt hiányosságokat, folyamatosan fejlesztették a bajnokság versenyrendszerét. Később áttértek a WA szabályrendszerre, amelyet a mai napig alkalmaznak. Minden egyes szezon végén a szervezők értékelik az aktuális szezont, átbeszélik a felmerülő problémákat és törekszenek arra, hogy egy nívós versenysorozatot tudjanak a versenyzőknek létrehozni.
Célként fogalmazódott meg, hogy a szervezők képezzenek átmenetet az örömíjász, illetve a minősítő versenyek között. Az elmúlt három évben a négy forduló egyike minősítő versenyként szerepelt a versenypalettán lehetőséget adva azon íjászoknak, akik minősülni szerettek volna 3D szakágban. Ezen kívül a bajnokságon belül is létre lett hozva egy minősítési rendszer, ami a MISZ minősítésein alapul és az 1. illetve a 2. osztályt elérő íjászokat hivatott díjazni arany, illetve ezüst kitűzőkkel.
Hála a támogatóknak, illetve a régió vezetésnek, minden évben az utolsó fordulón ajándéktárgyak kerülnek kisorsolásra azok között, akik mind a négy fordulón részt vesznek.
 
Utánpótlás vizsga
 
Régiónkban folyamatos az utánpótlás képzés. Évente három vizsgát szervezünk különböző helyszíneken, amelyek zárt, illetve szabadtériek. Örömünkre szolgál, hogy minden vizsgára szép számmal jelentkeztek a gyerekek. Ezúton is szeretnénk megköszönni az edzőknek és a kedves szülőknek, hogy támogatják az ifjoncokat.

Tomsics Fanni (17 éves, Sárvári Hagyományőrző És Íjász Egyesület tagja) aki nemrég teljesítette az összes vizsgaszintet, így mesélt a vizsgaélményeiről:
„Az íjászattal édesapám ismertette meg 2012-ben. Első versenyemen 2013-ban vettem részt, vadászreflex kategóriában. 2017-ben egyesületükben kezdetét vette az utánpótlás nevelés, amelynek innentől fogva oszlopos tagja voltam, ahol elkezdődtek a vizsgára való felkészülések. 2018-ban vettem részt az első vizsgán, ahol megszereztem a piros és az arany tollat. Ekkor elhatároztam, hogy szeretném megcsinálni az összes vizsga szintet és megszerezni a hozzá tartozó kitűzőket. 2019-ben megszereztem a fehér nyilat, ezután egy évig az oldáskényszer megnehezítette a következő vizsga szint teljesítését. Nehéz időszak volt ez számomra, de itt tanultam meg igazán, hogy folyamatos edzések nélkül nem lehet továbblépni. Úgy döntöttünk, hogy kategóriát váltva reflex (olimpiai) íjjal folytatom az íjászatot. Jöttek az új feladatok, felszerelésemmel való ismerkedés rengeteg fogalom, amivel eddig nem foglalkoztam. 
 2022-ben megszereztem a következő három kitűzőt.
Voltak nehéz időszakok, de egyesületünk oktatói mindenben a segítségemre voltak, illetve szüleim is mellettem álltak!
2023-ban fejeztem be az utolsó vizsgámat, ami emlékezetes marad, kültéri vizsga révén végig esőben lőttünk, mégis végig csináltam hiszen nem ez volt az első alkalom, ami az esőt illeti, mert volt olyan edzés amikor esett az eső és volt már tapasztalatom mit hogyan csináljak ilyen esetben.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a nyílhegyes vizsgát, sok mindenre megtanított az évek folyamán. Egy valami biztos, a vizsgák végeztével felkészülten tudok menni versenyekre, mint biztonság, versenyen való viselkedés, íjam beállítását, használatát tekintve egyaránt.
Úgy gondolom megérte végig csinálni, még ha nehézségekkel volt is kikövezve a végéig vezető út.”
 
Utánpótlás versenyek

Régiónkban volt már korábban is kezdeményezés arra, hogy utánpótlás korú gyerekek utánpótlás útválasztó néven, kipróbálhassák magukat a terep, a pálya, illetve a 3D szakágban. Az idei évben újból szerveződött egy ilyen megmérettetés, ami a 3D versenyszituációs edzést kapta. A Magyaróvári sport egyesület rendezésében volt a gyerekeknek lehetőségük kipróbálni a 3D szakág adta kihívásokat. 21 gyerek jelentkezett a megmérettetésre, ahol külön lett díjazva az irányzékos és irányzék nélküli
kategóriákban a legtöbb pontot lövő versenyző egy -egy vándor kupával, amit a Regionális 3D fordulóra magukkal hozva újból megküzdhetnek érte.
A gyerekek fegyelmezetten, türelmesen lőtték végig a 18 db 3D célt, ami tükrözi oktatóik elhivatottságát, valamint a sport szeretetét.