Sporttörvényi módosítások a gyermekvédelemért (Frissítve)

news

Értelmezési segítség a Magyar Közlöny 4018. oldalán a 45. §-ban megjelent sporttörvényi módosításhoz (2024.08.12):
A gyermekvédelemmel kapcsolatos sporttörvényi változtatások – a törvényi szövegezés alapján – azokra a sportszakemberekre vonatkozik, akik 18 év alatti gyerekekkel foglalkoznak. A sportszakember jogállásáról a Sporttörvény 11/A  paragrafusa rendelkezik, valamint a törvény 77 §  p) pontja definiálja azt. Alább a két paragrafus.
 
"11/A. §  (1) A sportszakember – a 77. § p) pontjára figyelemmel – az a természetes személy, aki a sportoló felkészítésével és versenyeztetésével, vagy egyébként a sportoló sporttevékenysége gyakorlásának biztosításával kapcsolatban – közvetlenül vagy közvetett módon – munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján sportszakmai tevékenységet végez."
 
"77 §  p)  sportszakember: az a természetes személy, aki a KSH elnökének a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről (FEOR) szóló 7/2010. (IV. 23.) KSH közleménye szerinti sport-foglalkozást folytat, vagy a sportszervezettel, sportszövetséggel munkaviszonyban vagy polgári jogi jogviszonyban sporttevékenységgel kapcsolatban közvetlenül vagy közvetetten feladatot lát el, sportszakembernek minősül továbbá a sportszervezet és a sportszövetség ügyintéző és képviseleti szervének vezetője. Sportszakember különösen a versenyző felkészítését végző vagy azzal kapcsolatba hozható edző, a csapatvezető, a mérkőzésvezető, a versenybíró, a sportegészségügyi szakember (pl. sportorvos, sportpszichológus, gyúró, masszőr) és a játékosügynök. A sportszövetség szabályzatában határozza meg, hogy az adott sportágban kik minősülnek további sportszakembernek,"
 
Ezek alapján definiált sportszakember csak abban az esetben létesíthet munkaviszonyt, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt, ha a munkáltatójának (pl. szövetség, sportegyesület) megküldi az erkölcsi bizonyítványát. Ha a jogviszony a törvénymódosítás pillanatábam már fenn állt, abban az esetben a munkáltatónak (akivel a szerződést kötötte a sportszakember) kell írásban kérnie az erkölcsi bizonyítványt.

2024.08.07.
A gyermekvédelemmel kapcsolatos törvényi módosítások miatt a sport területén is változtak azok a szabályok, amelyek leírják, hogy milyen feltételek mellett lehet foglalkozni 18 év alatti gyerekekkel.
A változások értelmében bármilyen, 18 év alatti gyerekek sportfoglalkozását érintő tevékenységet csak olyan személy végezhet, aki erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik, és azt az adott sportági szövetségnek megküldi. Továbbá a 18 év alatti gyerekekkel foglalkozó szakembereknek kötelességük legalább évente részt venni egy, a gyermekekkel való bánásmóddal, a gyermekekkel és a szülőkkel való kommunikációval kapcsolatos továbbképzésen. A továbbképzésekről a későbbiekben küldünk tájékoztatást.
Kérjük az érintettektől az erkölcsi bizonyítványokat a szövetség részére, a fotitkar@misz.hu email címre megküldeni, a tájékoztató kiküldéstől számított egy hónapon belül pdf formátumban.
Az erkölcsi bizonyítványok elektronikusan is megigényelhetők ügyfélkapun keresztül.
(A Sporttörvény közelmúltbeli módosításáról a Magyar Közlöny 4018. oldalán a 45. §-ban olvashatnak.)
Köszönettel,
MÍSZ