Nem a karónál kezdődik a távbecslés

news

Négy napig folyamatosan tartott a verseny. Miben más ez, mint egy egynapos megmérettetés?
A többnapos versenyeknél nagyon lényeges pont számomra, hogy minden napom rutinszerűen, előre eltervezetten teljen a verseny kezdetétől a végéig. Fontos, hogy minden részletre gondolni kell, nem jó az, ha a verseny megkezdésekor, vagy alatta derül ki valami, amire nem gondoltunk, mert akkor jön a kapkodás és a figyelemzavar. Megjegyzem az esetleges rögtönzésre való felkészülés is a tervezés részét képezi. Hibák mindig jöhetnek.
Természetesen szükség van egy alap állóképességre, mert ha az előző versenynapon megmászatnak velem egy vagy több hegyet, és másnap komoly izomlázzal kell az aznapi pályára lépnem, akkor az a teljesítményemen meg fog látszani. Izomláztól remegő combokkal nem lehet stabil állást felvenni. A magnézium bevitel sokat tud segíteni az izomláz legyűrésében, de természetesen az sem tudja pótolni az állóképességet. A sok folyadék szintén kulcspont a versenynapokon. Fontos, hogy az energia- és a folyadék-pótlás folyamatosan történjen a verseny közben, megőrizve ezzel az állandó kondíciót.

Mennyire volt jellemző az Európa Bajnokságon a tudatos versenyzői hozzáállás?
Kétféle ember vesz részt egy ilyen versenyen: egyik, aki versenyezni megy, a másik, aki jólérezni magát. A kategóriámban 101-en voltunk. Ebből csak néhányan akartak a verseny végén a dobogó közelébe jutni. A többiek pontosan tudták, milyen esélyekkel szállnak be a játékba, és tulajdonképpen a szórakozás volt fontos számukra.
Az első napon, amikor még nem voltak erősorrendbe osztva a csoportok, a 6 fős csapatomban rajtam kívül egy ember vette komolyan a versengést, és így jó eredményt tudott elérni. A többiek eljöttek, és nemes egyszerűséggel jól érezték magukat. De az IFAA versenyrendszere erről szól, ezért is sikeres. Az EBHC-n összesen több mint 2000-en voltunk. A játék a lényeg!

Mit csinál egy igazi versenyző, mialatt a „hobbirésztvevők” két lövés között megbeszélik a tegnap esti sörözés részleteit?
Aki valóban a verseny miatt vesz részt a bajnokságon, az minden részletére figyel. A 3D-s íjászat nehézsége abban rejlik, hogy mennyire pontosan tudod felmérni azt a távolságot, amely a lőállásod és a cél között van. Sokan nem tudják, de egy versenyző nem akkor kezdi el megbecsülni a céltávolságot, amikor a lövés helyét jelölő karóhoz érinti a lábát. Az igazi 3D-s íjász (de ezt a terepíjász szakág versenyzőire is mondhatnám) közeledve a következő célhoz már előre megpróbálja feltérképezni a lőszituációt, figyeli annak térbeli adottságait. Igyekszik úgy megközelíteni a célt, hogy abból már olyan információk legyenek leszűrhetőek, amelyek segítik a távolságbecslést. Ne adj’ isten, nem beszélget arról társaival, hogy mi történt tegnap, hanem arra figyel, hogy a következő célnál éppen lövő íjász nyílvesszője mennyi idő alatt csapódik be a célba.

Egyre többet beszélünk arról, hogy az eredményes íjászat nagyon fontos része az, hogy ki tudj zárni a verseny alatt mindent magad körül, és csupán arra az adott egy lövésre figyelj, ami akkor és ott történik meg általad.
Ennek a jelentőségére nagyon jó példa volt az első versenynapom utolsó lövése. Addig a pontig nem nagyon foglalkoztam azzal, hogy miket lövök, csak tettem a dolgomat. Akkor a svájci csoporttársam az összegyűjtött pontszámokat nézegetve megkérdezte, hogy „Ez egy átlagos napod?”, s én ettől a mondattól egészen biztos lettem abban, hogy nagyon jó versenynapom volt idáig. Sajnos türelmetlen lettem, éreztem a jó eredmény lehetőségét és minél hamarabb túl akartam esni az aznapi utolsó lövésen. Kapkodva csináltam végig a teljes folyamatot, így maradtak hibák a távbecslésben és a találat is gyengére sikeredett. Akár hiányozhatott is volna a végelszámolásnál ez a pontszám-kiesés… Szerencsémre nem így lett.

Van-e lehetőség felkészülni az ellenfelekre?
Ha higgadtan tudsz versenyezni, akkor indifferens, hogy kivel lősz egy csapatba, az ellenfél nem tud pontokat elvenni tőled. Nem attól fogsz többet, vagy kevesebbet lőni, hogy ki az ellenfél. A versengés közbeni „pszichikai hadviselés” jelenlétével azonban számolni kell.

Kifejtenéd ezt bővebben?
Ha tudod, hogy kivel kerülsz egy csapatba, és régebben már lőttél vele, akkor ismerheted a gyengeségeit. Nagyon apró finomságok ezek, de hozzátartozik a versenyzéshez. Minél hatékonyabban ki tudod zárni a külső ingereket a verseny alatt, annál eredményesebb tudsz lenni. Ez az igazán nagy dolog! Egy steril környezetben sokan tudnak jól lőni.

Mondhatjuk, hogy az eredményesség egyik összetevője a versenyzési tapasztalat?
Nem véletlen, hogy a magyar 3D-s versenyzőink igen jól tudnak szerepelni egy nemzetközi versenyen. Több évtizedes versenyzői rutinnal rendelkeznek. Ez egyrészt azt eredményezi, hogy éles helyzetekben is jól tudnak lőni, másrészt a távolságbecslés során a felállított lőszituációból rengeteg információt ki tudnak nyerni. Kevés az a célkihelyezési variáció, amivel ne találkoztak volna már a versenyeik során.

Ezek szerint a 3D-s versenyeknél – és itt említhetem a terep íjász versenyeket is – nagyon fontos a jó vizualizációs képesség?
Ne haragudj egy kis korrekció…A vizualizáció nem az emlékek felidézését jelenti a sportban, hanem a mozgás (esetünkben a lövésciklus) programozását az agy számára, a valódi mozgás végrehajtása nélkül. Ekkor csak a lövésciklus közbeni érzéseket idézzük fel és ismételjük a későbbi „ismerős” végrehajtás miatt. Ez is elengedhetetlen a jó lövés leadásához.
Azt hiszem a kérdésedben inkább az emlékezőképesség, a tapasztalatokból, mintákból tanult formák fontosságát szeretted volna kiemelni. A jó versenyző évekre visszamenőleg emlékszik arra, hogy egy adott szituációt hogyan lőtt már meg, és annak milyen eredménye lett. Fontosak a tapasztalatok, és azok elraktározása. Mindenkinek javaslom, hogy a lehető legtöbb versenyre menjen el és tanuljon ott is. Szerezzen tapasztalatot, élvezze az íjászatot!

Érdekesség:
Az Európa Bajnokságon Bóka László, Gondán György és Szedlár János triója csapat-aranyérmet szerezett, s így zsinórban már harmadjára lengethették a magyar zászlót a dobogó legfelső fokáról (EBHC2016 Saalbach, WBHC2017 Chianti, EBHC2018 Oberwiesenthal). Az összeszokott hármas tagjai mind kiváló íjászok, óriási versenyzői tapasztalattal.


Gondán György felszerelése:
íj: Mathews Halon X Comp,
vessző: Victory VAP 350,
kifutó: Trophy Taker,
irányzék: Axcel Achieve Carbon CXL, Shrewd Nomad 35mm 7x Scope, Hamskea Insight Peep
stabilizátor: Doinker Platinum
elsütő: Arc Systeme Index