Az elmúlt időszak eredményei

news

Ha az egyre professzionálisabb magyar és nemzetközi sportvilágban nem csak fenntartani szeretnénk a hazai íjászat helyzetét, hanem fejleszteni és megfogalmazott jövőképünk szerint nemzeti sportot varázsolni belőle, erre csak a teljesítményközpontú gondolkodás és a teljesítményre épülő szervezet kiépítése és működtetése ad esélyt. Legyen az versenyzői, szakemberi, vezetői vagy adminisztrátori rész. Siker csak akarat, teljesítmény és sok évi kemény munka alapján érhető el ráadásul a fent említett összes területen, egy időben és csapatmunkaként.

Mi bizonyítja ezt jobban, mint az elmúlt 4 év sikeresen megrendezett 3 világbajnoksága, 5 Európa-bajnoksága, egy junior Európa-kupája, 3 CEC döntője, 3 db 3D nemzetközi GP-je és egy terem nemzetközi GP-je. Ebből az egyik 1500 fő versenyzővel.
16 nemzetközi verseny 4 év alatt 3D, történelmi, terep és pálya szakágakban itt Magyarországon. Ez 2700 fölötti magyar nevezést jelent, azaz itthon biztosított olcsó részvételi lehetőséget az íjászainknak. Azt is kijelenthetem, hogy az összes nemzetközi verseny nyereséges volt, és hozzájárult ahhoz, hogy a folyamatos fizetési nehézségeket teljesen eltűntessük, illetve az államilag eddig nem támogatott szakágakat is támogatni tudtuk belőle.

A versenyeredményeket látjátok, érmeket nyerünk.  Az elmúlt négy évben számtalanan érmet nyertünk 3D szakágban. Tucat érmünk van már a történelmi szakágban is, amely nemzetközi felépítésében nekünk, magyaroknak igen nagy szerepünk van. Terep szakágban kétszer kvalifikáltunk Világjátékokra 3 fővel. Érmeket nyerünk pályaversenyeken is. Pályaíjász csigás Európa- és többszörös világbajnokunk van, olimpiai kategóriában is többször voltunk dobogón nemzetközi versenyen.
Többen meglövik a kiküldetési szinteteket (sokan őrültségnek, lehetetlennek, szakszerűtlennek, kedvetlenítőnek mondták a túl magasnak tűnő kiküldetési szinteket még 3-4 éve). Jó páran már nagyon közel állnak hozzá az utánpótlás korúak közt is. Aki meglövi, az nemzetközi szinten is versenyezni tud, és nem „részt vettek még” kategóriában indul.

Tavalyelőttől már támogatjuk a legjobbjainkat is, remélve, hogy maradnak az íjászsportban, ösztönözve őket, hogy az íjászattól kapnak is vissza a kemény befektetett munka után, és nem a megélhetés problémáival küzdve kell lemenjenek párszor hetente lőni. Ha valaki megkérdi: „És te mivel foglalkozol?”, azt tudja mondani: íjász vagyok. Gondolom, büszkén.

Az eredményeket kétségtelenül a versenyzősztárjaink produkálják, de a biztos háttér, kimagasló sport-, adminisztrációs és döntéshozó szakemberek nélkül a mai vérprofi íjászvilágban ez lehetetlen. Minden fél teljesítménye kiváló kell, hogy legyen a nemzetközi eredmények eléréséhez olimpiai szakágunkban.
Saját módszerek, saját gondolkodás és saját akarat kell a sikerhez.
Ezt valósítottuk meg. Saját iskola létrehozásával. Egységes edzőképzéssel, egységes csapattal.
Vannak edzőink, akiket mi képeztünk, ezek az 1-3. fokozatú íjászoktatatók.
 2013 óta, amikor kezdtük:
- 178 fő 1-es szintű íjászoktató (L1)
- 9 fő 2-es szintű íjászoktató (L2)
- 8 fő 3-as szintű íjászoktató (L3)

Gyakorlatilag a mínuszból és minimális eszközökkel elértünk oda, hogy:
- az élsportolóinkat havi támogatásban részesítjük.
- A válogatott (kiküldetési szintet meglövők) versenyzési költségeit álljuk.
- Fizetünk a szövetségi kapitánynak és nemzeti edzőknek, költségeiket megtérítjük.
- Támogatjuk a Terep, 3D és Történelmi versenyzőinket.
- Eszköztámogatást nyújtunk egyesületeinket, akik tevékenységükkel rászolgáltak.
- Támogatjuk az utánpótlás válogatottunkat.
- Eredményességi támogatást tudunk adni.
- Olyan adminisztrációs csapat állt össze, akik képesek időben teljesíteni minden követelményt a felettes szervek felé, megkapunk minden támogatást a lehető leghamarabb, ahogy lehetőség megnyílik.
- Olyan versenyrendezői csapat állt össze 2 szakágban is az évek során, akik a legnagyobb létszámú versenyeket is képesek sportszakmailag, erkölcsileg és gazdaságilag maximális sikerrel megszervezni.
- Olyan projektcsapatunk van, amely szerintem képes minden szabálynak megfelelve lebonyolítani sok százmilliós beruházást.
- Olyan eszközparkkal rendelkezünk, amivel bármilyen versenyt le tudunk bonyolítani, vagy amit kölcsön tudunk adni egyesületeinknek, akik ezt igénylik.

A tömeg- vagy szabadidősport területén is látszik a munka eredménye.
A 3D szakág világbajnoksága minden rekordot megdöntött, és anyagilag megalapozta a szövetség költségvetését több évre. Nem kell várni a támogatásokra, folyamatos a fizetőképességünk egész évben. Ez először 2015-ben volt így.
A történelmi íjászaink létszáma nagymértékben növekszik csakúgy, mint azoké, akik nemzetközi szinten is, sportként akarják ebben a szakágban is megmérettetni magukat. Erre az IAA kiváló lehetőségeket teremt a történelmi szakágunknak.
Mind a versenysport, mind a szabadidősport terén elkezdődött az a fejlődés, amire régóta vártunk, vágytunk. Az elsőben a minőségi, a másikban a mennyiségi és minőségi.

Mit is értünk el eddig az utóbbi években?
- Az edzőképzés folytatódott a MÍSZ támogatásával.
- Gazdaságos nemzetközi versenyek rendezése.
- CEC: A környező országokat koordinálva, hét éve olyan versenysorozatot hoztunk létre, amely ugródeszka a tehetségeinknek. Fő cél, hogy olcsón nemzetközi tapasztalatot szerezve majd nagyobb nemzetközi WA versenyeken is sikeresek lehessenek.
- AAFC A terepíjászat regionális, nemzetközi versenyének szervezői és résztvevői között vagyunk.
- A suli-íjászbajnokságok, regionális és központi döntővel, több száz gyerek részvételével egyre népszerűbbek, amely hosszútávon az utánpótlásunk egyik pillére, illetve az U14 a másik.
- Az íjászliga csapatverseny szintén új, mindenkinek eredményre esélyt adó csapatversenyünk pályaíjászatban.
- 3D VB Gödöllő. Az eddigi legnagyobb és legsikeresebb versenyünk, mindent vert eddig, minden szempontból.
- Kiküldetési szintet és A szintet (nemzetközi szinthez igazítottat) is többen meglövik.
- EK győztesünk van olimpiai szakágban.
- Csigás világbajnokunk van teremben és szabadtéren is pálya íjászatban.
- Kiváló nemzetközi kapcsolatok az összes nemzetközi íjászszövetséggel és több nemzeti íjászszövetséggel. A MÍSZ elnöke vagyok és egyben az IAA és IFAA Europe elnöke is.
- Legújabb sikerünk, hogy elnyertük az IFAA terem EB szervezési jogát 2018-ban
- Folyamatosan sikerül növelni az állami támogatásunkat, hisz az eredményeink minden téren a minisztériumnak és MOB-nak is kézzel foghatóak, illetve azért, mert a sok hazai nemzetközi versenyen lehetőséget adunk a magyar versenyzőknek az olcsó szereplésre.
- 550 millió forintot kaptunk létesítményfejlesztésre.
- Folyamatosan növeltük a versenyzőink támogatását, tavaly óta az egyesületeinket is támogatjuk.

A célunk egyértelmű és világos:
2030-ra az íjászat nemzeti sport lesz - magas szintű versenysport, széles szabadidőbázis és íjász hagyományaink segítségével

Vánky Sebastian Szabolcs
elnök