Élménybeszámoló az EB-ről

news

Tóth Csaba kontinentális bíróként volt jelen február 19-24. között Varasd városában az Európa Bajnokságon. Az élménybeszámolója alább olvasható.


Teremíjász Európa Bajnokság 2024. Varasd

 
2018 novemberében vizsgáztam a World Archery Europe szervezésében rendezett bírói szemináriumon Wiesbadenben a Magyar Íjász Szövetség jóvoltából, mint kontinentális bíró. Ezt a státuszomat sikerült megőriznem a tavaly ősszel lezajlott reakreditációs vizsga sikeres teljesítésével, így pályázhattam a 2024. 02. 19-24-ig a horvátországi Varasd sportcsarnokában rendezett Európa Bajnokság bírói csapatába. Részt vehettem pályabíróként, immár harmadik Európa bajnokságomon. Ez így leírva igen egyszerűnek tűnik, de nem volt az... 
 
Ez a harmadik EB-m, de egyik verseny sem volt az eredetileg meghirdetett időben és helyszínen megrendezve. Első két alkalommal a Covid járvány rendezte át igen alaposan a versenynaptárt (is), a tavalyi törökországi földrengés miatt pedig törölték a terem EB-t, indulásom előtt alig pár nappal. 
A verseny rendezőjének joga eldönteni, miképp jutnak a helyszínre a bírók. Az esetek jó részében utólag térítik vissza az utazási költséget.  Törölt verseny esetén így egyik esetben fél, másik esetben másfél évbe telt a 600€-s repülőjegyem árát visszaszereznem a szervezőktől, illetve az Európai Szövetségtől. A bírói munkát önkéntes alapon vállaljuk, javadalmazásként az élményt kapjuk, hogy részesei lehetünk az eseménynek.
Ilyen előzmények után nem teljesen véletlenül esett a választásom a versenynaptárban szereplő versenylehetőségek közül az alig 300 km-re eső varasdi kontinens viadalra, ahová saját autómmal 3 óra alatt eljuthattam. Így aztán a kicsiny (Balogh Matyi és edzője Wenger Attila), de annál elszántabb magyar csapattal konvojban érkeztünk meg a helyszínre.
A menetrend: 1. nap hivatalos edzés+technikai ellenőrzés, 2. nap rangsoroló, 3. nap egyéni párbajok, 4. nap csapat és egyéni párbajok, 5. -nap csapat döntők, 6. nap egyéni döntők.
A technikai ellenőrzésen sok újat nem lát az ember, ilyen szintű versenyzők esetén nem szoktunk szabálytalan felszerelésbe botlani. Azonban kiemelten fontos feladatunk a megfelelő, teljesen egységes csapat ruházat ellenőrzése, edzők ruházatával egyetemben. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre, mivel a közösségi médiákban megjelenő képek és videók adnak képet a versenyről, a rendező szervezetről és országról. A ruházatra vonatkozó szabályok emiatt folyamatosan szigorodnak, már nem elég valami hasonló gúnyában megjelenni a csapatoknak, a mez, de még az aláöltözet színe, mérete, jellege is pontosan meghatározott. Már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a fehérneműt is leszabályozzák...
Üde színfolt, hogy a terem EB-n barebow kategória is szerepel, ami a szabadtéri versenyprogramban még nincs benne. Így három fegyvernem reflex, csigás és csupasz íj kategóriában felnőtt férfi-nő illetve U21 férfi-nő kategóriában voltak egyéni és csapat versenyek. Vegyes csapatverseny azonban nem volt. 
A mezőny egyes kategóriákban hiányos volt, jellemzően U21-es csapatok esetén, így volt olyan kategória ahol az Európa Bajnoki cím nem járt a győzelemhez. Azért nem hiányoztak a szupersztárok sem, reflex férfi kategóriában két olimpiai bajnok is szerepelt, ezek közül az egyiket, Ruban Viktort a fantasztikusan versenyző Balogh Matyi megelőzte a végső tabellán, ahol a magyar versenyző 6. helyen végezve mutatta meg: készen áll a nemzetközi mezőnyben bárkivel felvenni a versenyt. Hajszál és egy kis szerencse kellett volna még, hogy Matyi ott lehessen az érmekért folytatott szombati egyéni döntőkben.
A bírókkal, edzőkkel versenyzőkkel töltött hét rengeteg munkával telt, nem sok üres járat volt, reggeltől estig vittük a meccseket egymás után. A döntők előtti napon még a bevonulást, meccs levezetést is elpróbáltuk az épülő díszletek között éjszakába nyúlóan.
Kiváló helyszín, remek szervezés, profin közvetített meccsek jellemezték a viadalt, ami számomra egy minden szempontból pozitív élményként marad meg.
Tóth Csaba