Búcsúzunk Doetsch Béla bácsitól

news

Doetsch Béla íjász mesteredző eredményes és hosszú életét követően, 85 éves korában 2022. június 21-én, hirtelen bekövetkezett gyors lefolyású betegség után örökre megpihent. Béla bácsi temetésének időpontja 2022. szeptember 9. péntek 10:45kor Új Köztemető (1108 Budapest, Kozma u. 8-10.) 3 ravatalozó.

Az edző munkásságát értékelni csak tanítványainak sikerein keresztül lehet. Béla bá’ az íjászattal – úszóversenyzői tevékenységét követően – 1968. szeptember 8-án ismerkedett meg és kötelezte el magát örökre. Edzői dr. Mónus András és Lászlóvári Zoltán voltak. A Budapesti Spartacus SC-t – mint íjászversenyző – 1968-1973 között erősítette. Versenyzőként legjobb eredménye az országos rövidtávú bajnoki cím volt, valamint többször dobogós helyezés országos bajnokságokon.
A sporttevékenységét követően íjászedző lett, és edzői tevékenység folytatásával szolgálta egyesületét. 1973-ban segédedzővé nevezték ki, majd 1976-tól már hivatásos edzőként segítette tanítványait. 1975-től íjász versenybírói jogosultságot szerzett, mely minőségében számtalan íjászversenyt vezetett le. Mindig a szakmai továbbfejlődés elkötelezett híve volt, ezért 1980-ra az akkori Testnevelési Főiskolán szakedzői képesítést szerzett. Szakmai tevékenységét 1991-ben mesteredzői kitüntetéssel ismerte el a Magyar Edzők Társasága.
A Magyar íjász válogatott szakmai irányítását szövetségi kapitányként két alkalommal is ellátta. Szövetségi kapitányi tevékenységének befejezését követően 2000-2008 között segédedző-, edző-, és bíróképzés mellett edzőtovábbképzésben is tanított, a Magyar Íjász Szövetség tanfolyamjain oktatott és óraadóként dolgozott a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán. Tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak és a Magyar Edzők Társaságának.
Hallgatag, szemlélő, mégis erős egyéniségével mindig a hiba kiküszöbölésére és tanítványai motiválására törekedett sajátos – olykor szarkasztikus – humorának segítségével is.
Béla bá’ edzői munkájának kiteljesedését – megszámlálhatatlanul sok tanítványának rendszeres eredményessége az országos bajnokságokon és világversenyeken – az 1992-es, Máltán megrendezett Európa Bajnokság női csapatversenyében 3. helyezést elérő Kiss Tímea, Szendey Marina, Kovács Judit trió eredménye jelentette, akik így kvalifikálták magukat az 1992-es barcelonai Olimpiai Játékokra. Négy évvel később Kiss Tímea ismét kvalifikációt szerzett, így Béla bá’ második olimpiájára készíthette fel tanítványát és 1996-ban az Atlantában lezajlott Olimpiai Játékokon is részt vehetett edzőként.
Nemzetközi sikerei mellett is megmaradt az egyesületi munka feltétlen hívének. Választott egyesületét mindvégig, annak 2014-es megszűnéséig szolgálta, segítette. A sportszakmai tanácsain túl technikai újításaival, egyedi gyártású eszközeivel folyamatosan hozzátett az íjászsport fejlődéséhez, megkönnyítéséhez. 2014-től a Pénzügyőr Sport Egyesület keretein belül folytatta szakmai munkáját. 
Az íjászat iránti lojalitásával, megalkuvást nem tűrő kiállásával példát mutatott megannyi tanítványának az élet egyéb területeit érintően is. Sok fiatal növendék felnőtté érését követte végig, támogatva őket nem csak szakmailag, de emberileg is. „Válassz olyan szakmát, ami a hobbid, és egy percet nem fogsz unatkozni az életben.”
Szellemiségét örökre hiányolni fogjuk, emlékét a szívünkben őrizzük tovább.