Fókuszban a régiós bajnokságok: DDR

news

A Magyar Íjász Szövetség réióiban folyó munkát nagyon jól szemlélteti a helyi szinten megrendezett bajnokságok nívója. Sorozatunkban igyekszünk bemutatni ezeket, s azt, hogy mennyi energia és összefogás áll egy ilyen versenysorozat mögött.
A Dél-Dunántúli Régió 21 tagegyesülete 3D és pályaíjász bajnokságok rendezésével formálja a helyi íjászsport életet. Bogyó Gábor, a régió vezetője válaszolt a kérdéseinkre.
 
Mióta rendez régiós bajnokságokat a DDR?
2011-ben ült össze a régió vezetősége, és fektette le a bajnokságok alapjait. 2012 óta rendez 3D bajnokságot a régió, amely a következő egyesületek segítségével jött-jön létre, mind szervezésben, mind lebonyolítás tekintetében: Alisca Nyilai ÍE.,Éjsólyom ÍSKE.,Mecsek ÍE.,Paksi Celőke ÍSE.,Rácalmás SE Vajk ÍSZ.,Sárköz ÍE,Tolnai Tájak ÍKE.,Vektor ÍKSE. Ezen egyesületek közül 5-6 klub mindig vállalta a fordulók megrendezését. 
2015 óta pályaíjász bajnokságot is szervezünk, melyet a következő egyesületek segítségével tudtuk megrendezni: Boronkai HÍE.,Kapos ÍE.,Paksi Celőke ÍSE.,Sárköz ÍE.,Segösdi HÍE. Ebben a szakágban 3-4 fordulós volt a bajnokság, a fent említett egyesületek támogatásával.
 
Mi volt a célja a létrehozásának?
Nagyon fontos cél volt, hogy minőségi versenyzési lehetőséget biztosítsunk az íjászok számára, ahol fel tudnak készülni GP, OB vagy akár nemzetközi versenyekre is. Csak hab a tortán, hogy a versenysorozat végén DDR bajnoki címet is meg lehet szerezni. A tagegyesületeknek közös célja volt, hogy az örömíjászatot közelebb vigye a versenyszerű íjászathoz, de hangulatában mégis megőrizve az örömíjászat szabadságát, baráti jellegű összejövetelét. A színvonalas versenyszervezéseknek köszönhetően szinte minden évben lehetőséget kapnak a régió tagegyesületei GP, illetve OB megrendezésére is. A fiatalabb korosztályok számára így a régiónkban megfelelő lehetőség tudunk biztosítani a szabályismeretek elsajátítására, a versenyrutin megszerzésére. Nálunk a 3D bajnokság a HDH-IAA 3D szabályzata alapján, minimális módosítással zajlik. A versenyek 1+1 lövésesek, ezáltal a versenyszerűen sportolóknak és az örömíjászoknak is optimális kihívást biztosítanak a régiós bajnokság fordulói. A pályaíjász versenyeink a WA szabályzatot követik annyi különbséggel, hogy a felnőttek is 3X3 vesszőt lőnek egy sorozatban. Ez a módosítás ugyancsak az utánpótlás korú versenyzők miatt lett meghatározva.
 
Milyen részvételi arány jellemzi a bajnokságot?
A 3D versenysorozatba tartozó rangadókon az indulók létszáma megközelítőleg 20 %-os növekedést mutat a korábbiakhoz képest. Szinte minden korosztály és kategória képviselteti magát. Az elmúlt években a versenyeken 120-140 versenyző szerepelt, összesen hozzávetőleg 500-550 íjász vett részt valamely fordulón-fordulókon. 18-20 régiós bajnokot szoktunk hirdetni. A pályaíjászat vonalán 40-50 fő körüli létszámmal lehet számolni, 10-12 régiós bajnokkal. Fontos kiemelnem, hogy mindkét szakágban minimum 3 fordulón kell részt venni, és a három legjobb eredmény kerül összesítésre. Ezen pontszámok összege adja a DDR régiós bajnoki végeredményt korcsoportonként illetve kategóriánként.
 
Milyen forrásból tudja a régió fedezni a bajnokság díjait?
Több forrást is felhasználunk, ez attól is függ, hogy a régiós megbeszélésen mekkora összeget szavazunk meg a díjazás lebonyolítására. A Szövetségbe befizetett régiós versenyszervezési díjak 80%-a visszakerül hozzánk, így ezt a pénzt tudjuk díjazásra fordítani. A bajnokság versenyeit rendező tagegyesületek is hozzájárulnak, valamint az ELEVEN Kft-től is érkezik támogatás. Természetesen ez nem kőbe vésett dolog. Hozzávetőleg 8-10 ezer forint/díjazottal tudunk kalkulálni. Abban azonban minden tagegyesületi vezető egyetért, hogy nem az összeg a fontos, hanem az elismerés.
 
Milyen tervei vannak a régiónak a bajnokságokkal kapcsolatban?
Továbbra is szeretnénk fenntartani ezt a színvonalat. A pályaíjászatot erősíteni, bővíteni szeretnénk, akár régión kívüli állomásokkal is.
 
Milyen nehézségek adódnak a bajnokság szervezésekor?
Nehézségnek nem nevezném, mert inkább örömteli..., de komoly feladat a régiós versenynaptár összeállítása ennyi verseny tekintetébe, igazodva a központi versenynaptár eseményeihez is. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a versenysorozatok megrendezése óta a régiós összefogás fejlődött. A kezdeti nehézségeket felváltotta az operatív együttműködés. A régióban működő 21 tagegyesületnek több mint fele aktívan részt vesz a bajnokságok lebonyolításában, ami véleményem szerint örömteli.