CEC döntő, avagy ezüst bányászat az Alpokban

news

Szeptember 22-23. között rendezték meg Ausztriában a CEC (Central-Europen-Cup) íjász kupasorozat döntőjét. A megmérettetésen 19 magyar íjász vett részt.

 
A 9 órás pénteki utazás után hideg szombati reggelre ébredt a magyar delegáció. A csapat 19 íjászának átlag életkora jóval alacsonyabb volt a korábbi évekéhez képest. Csupán három felnőtt íjász indult magyar színekben, valamint egy junior, aki felnevezett a felnőttek közé. Jó jel ez a fiatalodás. Biztató a jövőre nézve, hogy a juniorok és a kadetek kezdenek beérni, és már a nemzetközi versenyzést kóstolgatják.
 
A Magyar csapat összetétele nem csupán korban, hanem versenyzői minősítési szinten is vegyes volt. A bajnokságon ketten lőtték meg a legmagasabb, úgynevezett K (kiküldetési) szintet: Banda Árpád és Szűcs Mátyás. Egyéniben 1 arany, 5 ezüst és 4 bronzérem volt az utolsó forduló termése.
 
A CEC második napján megrendezett csapatversenyen is indultak magyar íjászok 50-60 és 70 méteres távon egyaránt. Dardor Maja és Ludmány Péter csigás vegyes csapatban, míg Örkényi Lili és Szűcs Mátyás olimpiai vegyes csapatban hozta el az ezüstérmet.
 
A CEC összesített magyar eredménye: 1 arany,  4 ezüst, 2 bronz. Versenyeredmények: cec-archery.eu
 
A versennyel egy időben tartották az éves CEC közgyűlést is, ahol új meccsrendszer, az M6 bevezetéséről döntöttek a képviselők. Ennek értelmében 2019-től a CEC döntő második napján a magyar GP rendszerhez hasonlóan 6 meccs után kiesős fordulós verseny dönti el a helyezéseket.
 
A CEC 2019-es versenyei:
- Május 4 Szerbia, normál CEC forduló rangsoroló, majd kieséses
- Június 1 Szlovénia, normál CEC forduló rangsoroló, majd kieséses
- Augusztus 24 Horvátország vagy Szlovákia, normál CEC forduló rangsoroló, majd kieséses
- Szeptember 21-22 Magyarország
 
A versenyek menete:
- a verseny első napján: rangsoroló és az így kialakult sorrend szerint a 4. CEC eredmény kerül az összesített CEC táblába. Eredményhirdetés: CEC 4 + CEC összesített.
- a verseny második napján: M6 és kieséses fordulók. Vegyes Csapat versenyek. Eredményhirdetés: M6 és vegyes csapat.
 
A CEC-et eredetileg azért hívta életre a Magyar Íjász Szövetség, hogy a hazai és a nagy nemzetközi versenyek között legyen egy lépcsőfok, ahol a magyar íjászok versenytapasztalataikat fejleszteni tudják, s mindezt a közép európai térségben tehessék meg. Egy anyagilag is elérhető nemzetközi versenylehetőség nyílt meg így a versenyzőink előtt.