Két világbajnokság Magyarországon

news

Gyula és Sopron: Magyarország keleti és nyugati pontja. 2016 nyárutóján azonban a Magyar Íjász Szövetség (MISZ) és a HDH-IAA nemzetközi íjászszervezet egy közös tengelyre helyezte e két várost. 

 
Két, minden szempontból sikeres íjász világbajnokság rendezésén van túl a MISZ és a HDH-IAA. Augusztus végén, Sopronban a 3D íjászat szerelmesei, szeptember elején pedig Gyulán, a történelmi íjászat művelői versenghettek egymással. A két világbajnokságon 26 országból több mint 600 versenyző vett részt, ami a szakágak népszerűsége mellett azt is jelzi, hogy a magyar nemzetközi íjászversenyek világszerte ismertek és elismertek. 
 
A siker kulcsáról faggatva Vánky Sebastian a MISZ és a HDH-IAA elnöke elmondta, hogy mindkét világverseny szervezésében olyan emberek működtek közre, akik az íjászat szeretete mellett rendezvény- és versenyszervezési tapasztalatokkal is bírnak. Mint mondta: „olyan nők és férfiak voltak a szervezőcsapatokban, akik tudták mi a dolguk.” Külön köszönet illeti a Kerecsényi László Íjász Egyesületet, akik a történelmi VB lebonyolítását végezték, valamint az Unikornis Íjász Egyesületnek, akik a 3D világbajnokság remek pályáit megépítették.
 
A világbajnokságok után egy jó hónappal túlzás nélkül elmondható, hogy csak pozitív visszajelzések érkeztek a hazai íjászszövetséghez. A történelmi VB után a Yunnan Archery Association kínai szervezet meghívta a szervezőket hazájának versenyére, ezzel ismerve el a rendezés magas színvonalát. Szintén kiemelendő, hogy a két bajnokság élményeinek köszönhetően Norvégia, Szlovákia és Románia íjászszervezete érdeklődik a HDH-IAA tagság felől. Ezek a sportdiplomáciai sikerek joggal teszik büszkévé a MISZ vezetőségét, és eltökéltté abban, hogy a jövőben további nemzetközi íjászversenyeket hozzon el hazánkba.