Fertőzés utáni visszatérés

news

Az Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat állásfoglalást fogalmazott meg a COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdésében.

A COVID-19 pandémia második hulláma kapcsán folyamatosan frissülő szakmai ajánlásokat figyelembe véve, valamint a korábban kiadott általános COVID-járványügyi ajánlásoknak megfelelően a következő bővített állásfoglalást tesszik a szervezetek:

  1. Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert.
  2. A tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén legalább 2-4 hétig javasoljuk a fizikai kíméletet, a verseny és szabadidősport mellőzését. Tünet és Covid-19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 4-6 hét. A sportorvosi-versenyzési engedély pozitív teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a karantén és pihenő időszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál.
  3. Sportolók esetében minden PCR igazolt COVID-19 betegség vagy myocarditis, pericarditis, arteritis, gyanúja esetén komplex kardiológiai vizsgálatot javaslunk: nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat (szérum troponin szint), szükség szerint kiegészítve coronaria CT és szív MR.
  4. COVID-19 PCR pozitív élsportolók esetében az első negatív PCR eredményt követően vagy az utolsó tünetes naptól számított 2-3 hét elteltével javasolt a kardiológiai kivizsgálás, melynek elemei: 12 elvezetéses nyugalmi EKG, általános labor vizsgálat és szérum troponin szint meghatározás, echocardiográfia.
  5. Amennyiben az elvégzett vizsgálatok nem utalnak akut kardiovaszkuláris eltérésre, a sporttevékenységhez való fokozatos visszatérés megkezdhető. Terheléses EKG vizsgálatot csak ezt követően javasolt végezni.
  6. Troponin pozitivitás vagy kardiális eltérés esetén további kivizsgálás és szív MR vizsgálat javasolt. A sporttevékenységhez való visszatérés a bővített vizsgálati eredmények függvényében állapítható meg.
  7. A sportorvosi engedély tünetmentes esetben leghamarabb 4 héttel az első negatív PCR tesztet követően adható meg
  8. Kardiológiai szakvizsgálattal igazolt szívizomgyulladás, pericarditis esetén a versenyengedélyek kiadása tekintetében a mindenkor érvényben lévő Sportszakmai útmutató ajánlása szerint kell eljárni.
Az állásfoglalás az OSEI oldalán itt olvasható.