Világbajnoki címekért küzdenek a magyarok 3D és terepíjász szakágakban

news

Szeptember 4-én startolt a HDH-IAA 3D Íjász Világbajnokság az ausztriai Moosburgban, ahol közel 130 magyar íjász küzd a győzelemért. A több mint 550 induló között találjuk az idei év Európa Bajnokát is, Gondán Györgyöt, aki korábban elmondta nekünk, hogy mi a titka a magyar 3D-s versenyzők kiváló nemzetközi szerepléseinek. A közel egy hétig tartó VB alatt három rangsoroló versenynap áll az íjászok rendelkezésére, hogy bejussanak a szombati döntőbe. Az egyéni megmérettetésen felül csapatversenyben is pályára lépnek a magyar versenyzők.


Szerdán, azaz holnap rajtol a WA Terepíjász Világbajnokság Olaszországban, ahova a négy magyar kiválóság már a hétfői nappal megérkezett: Kakas István és Molnár József csupaszíj kategóriában, Orosz Viktor csigás íj kategóriában, Buzás Károly pedig olimpiai íj kategóriában versenyez. A 2017-es Világjátékok aranyérmese, Kakas István tavaly így nyilatkozott: „Ha már nyertem egy Világjátékok aranyat, ideje megtanulnom lőni is.” Reméljük, hogy a felkészülés sikeresen zajlott, csakúgy, mint Orosz Viktornak (Junior Európa- és Világbajnok), aki a pályaíjászatot pihentetve, idén a terepíjászat mellett döntött. Ezen a versenyen két napon át zajlanak a rangsorolók, majd jön az egyenes kieséses szakasz megspékelve egy csapatversennyel.
 
A 3D és a terepíjász szakág hazai szakmai vezetője, Nagy Gábor – aki szintén megméretteti magát a 3D Világbajnokságon – fontosnak tartja, hogy a nemzetközi versenyeken rendre részt vegyenek a magyar íjászok, és érmeket hozzanak haza. Amint fogalmazott: „A magyar íjászat hazai népszerűsítésének egyik útja az, ha nemzetközi sikereket érünk el. Szintén ez az az út, amely külföldön tovább erősíti íjászaink és egyúttal hazánk jó hírnevét."