Versenyengedély változások 2024 - FRISSÍTVE 2024.01.03.

news

FRISSÍTÉS!
Tájékoztatunk minden érintettet, hogy a központi rendszerhez (MOB-SIR2) való csatlakozás egyenlőre várat magára, mert a MOB-SIR2 nem készült el határidőre.
Az Íjász Versenyzői Licensz  és a Íjász Sportolói Kártya kiadását megoldjuk,  papíralapon továbbra is a régi rendszerben.
Kérjük a 2024-es versenyengedély kérőlap kitöltését  és megküldését az iroda részére aláírva, lepecsételve a korábbiaknak megfelelően: https://misz.hu/news/versenyengedely-2022 .
Aki Íjász Sportolói Kártya-t vált ki, ugyanez vonatkozik rá is.
Kérjük hogy a dokumentumban a versenyengedély típusa sornál húzzák alá, hogy Íjász Versenyzői Licensz vagy Íjász Sportolói Kártya igénylését kérik. 
A díjak a MOB biztosító váltása miatt a már jelzett módon alakulnak: 8500,-Ft/licensz.
A kártyákat postázzuk, ennek költségét a MÍSZ átvállalja.
 
Fentiek az applikáció beindulásával megszüntetésre kerülnek.
Köszönjük a türelmet és a megértést.
MÍSZ Iroda

Tisztelt Egyesület Vezető!

 
2024-ben változások várhatóak a versenyengedélyek kiváltásának területén. A változást két megkerülhetetlen ok teszi szükségessé:
1. Mint az ismeretes, a hazai versenyrendszerben való részvétel feltétele a MISZ versenyengedélykártya kiváltása. Azonban tapasztaljuk, hogy jelentős mértékben megnövekedett azon szabadidős íjászok létszáma, akik bár nem versenyszerűen űzik az íjászatot, de szívesen reszt vennének a MISZ versenyein. 
 
2. A digitalizáció korában élve jogos elvárás íjászaink részéről, hogy a versenyzéshez szükséges adminisztrációt a sokkal gyorsabb és korszerűbb digitális platformon lehessen elvégezni.
 
A fenti két pontra reagálva 2024-ben olyan digitális platformot indít el a MISZ, amelyen keresztül az íjászok attól függően, hogy versenyzői státuszban vagy szabadidő formában kívánják a versenyeket látogatni, válthatnak ki úgynevezett Íjász Versenyzői Licensz-et, vagy Íjász Sportolói Kártyát.
A két versenyzésre jogosító igazolvány az alábbi lehetőségeket biztosítja:
 
Íjász Versenyzői Licensz
Az Íjász Versenyzői Licensz a sportszövetség által nyilvántartott, a sporttörvényben meghatározott feltételeknek megfelelő versenyzői engedély.
- Hazai versenyrendszerben vagy versenyeken való részvételre jogosító sportolói igazolvány.
- Összes szakágra érvényes.
- Sportolói jogviszonyt tanúsít.
- Nemzetközi versenyeken részvételt való jogosultságot biztosít (A licensz tartalmazza a IFAA, WA, HDH-IAA versenyzői licenszeket is.).
- MÍSZ-nél és partnereinél kedvezményre jogosít.
- Baleset biztosítást tartalmaz.
- Felelősségbiztosítást tartalmaz.
 
Az Íjász Versenyzői Licensz kiváltása:
Megigényelni a MÍSZ felületén online lehetséges.
A versenyengedély mellé sportorvosi engedély szükséges. (Az e-Kártyát a szövetség sportorvosi engedély nélkül is kiállítja, de a versenyeken az érvényességéhez, indulási feltételként az érvényes sportorvosi engedély is szükséges.)
Érvényességi ideje: január 1-től következő év január 31-ig.
Kiváltási díjak:
e-Kártya kiváltása (digitálisan igényelt és digitális igazolással rendelkező e-Kártya): 8500 Ft
Igény esetén van lehetőség arra, hogy az e-Kártya mellé a versenyző fizikálisan is megkapja a kártyáját. Ennek külön díja: 1500 Ft.
A már beszerzett sportorvosi engedélyek érvényességük lejártáig használhatóak az e-Kártyához, azonban a sporttörvényben szabályozott módon, minden szervezett sporteseményen kötelező az érvényes sportorvosi engedély, melynek beszerzése a sportoló kötelessége és felelőssége.
 
Íjász Sportolói Kártya
Az Íjász Sportolói Kártya abban különbözik az Íjász Versenyzői Licensztől, hogy nem a sporttörvény értelmében vett versenyengedély, ami sportolói jogviszonyt tanúsít, hanem egy szabadidős kártya, ami csak bizonyos szolgáltatások igénybevételére, versenyeken, sporteseményeken való részvételre jogosít.
Célja a szabadidős és versenyzői tömegbázis növelése és a MÍSZ valamennyi szakága alá tartozó versenyrendszerek, bajnokságok népszerűsítése. 
- A kártya birtokosa jogosult a MÍSZ hivatalos hazai rendezésű szakági versenyrendszereibe, a szövetség vagy annak tagegyesületei alá tartozó versenyeken részt venni, kivéve: nemzetközi versenyek.
- Eredményei nem számítanak bele a hivatalos versenyek eredményeibe (mint pl.: GP, kvalifikáció, minősítő, OB), minősítést, kvalifikációs jogot nem szerezhet, versenysorozatba pontjai nem számítanak.
- Egyesületi tagság nem kötelező.
- Biztosításokat nem tartalmaz.
- Orvosi alkalmassági vizsgálat a versenyző felelőssége.
- Az adott verseny szervezője saját hatáskörben dönt a szabadidős sportolók díjazásában.
- A versenyeken érvényes szabályok, szabályzatok egységesen érvényesek minden résztvevőre, bírói döntések alól felmentést nem ad.
- Kedvezményekre (korlátozottan) jogosít.
 
Az Íjász Sportolói Kártya kiváltása:
Megigényelni a MÍSZ felületén online lehetséges.
Érvényességi ideje az adott naptári év végéig tart (jan. 1. – dec. 31.).
Kiváltási díjak:
e-Kártya kiváltása (digitálisan igényelt és digitális igazolással rendelkező e-Kártya): 3500 Ft.
Igény esetén van lehetőség arra, hogy az e-Kártya mellé a versenyző fizikálisan is megkapja a kártyáját. Ennek külön díja: 1500 Ft.
Év közbeni Íjász Versenyzői Licensz kiváltásának díjából az Íjász Sportolói Kártya díja (3500 Ft) levonásra kerül.
A már beszerzett sportorvosi engedélyek érvényességük lejártáig használhatóak az e-Kártyához, azonban a sporttörvényben szabályozott módon, minden szervezett sporteseményen kötelező az érvényes sportorvosi engedély, melynek beszerzése a sportoló kötelessége és felelőssége.
 
Az új rendszerre történő átállás
A tervezett 2024. január 1-ei átállás nagyban függ attól, hogy a MISZ által fejlesztett digitális platformot milyen gyorsasággal tudják a központi rendszerhez kapcsolni, az ott jelentkező informatikai hibákat javítani. Amint a Szövetség biztosan tudni fogja az új rendszer indulásának dátumát, arról tájékoztatni fogja egyesületeit, versenyzőit.

FRISSÍTÉS!!!  
A 2023.12-18-ig hiánytalanul beérkezett, papír alapú, kifizetett versenyengedélyeket a régi rendszerben kiállítjuk és azok az új rendszer kezdetével nem veszítik érvényességüket.
2024. január 1-től a  digitális átállásnak és az új rendszernek köszönhetően már csak az új  versenyzői licenszeket tudjuk biztosítani.
A továbbiakban az év közben (2024) lejáró versenyengedélyeket a kiváltás napjától következő év (2025) január 31-ig érvényes versenyzői licensz formájában lehet igényelni.”