Fut a disznó

news

A jobbra kanyarodó földút melletti domboldalon egy fekvő szarvas kontúrja rajzolódik ki. 72 méter van felrajzolva a piros karóra, innen kell lőni. A nyílvessző röptét szemmel lehet követni, hiszen a távolság leküzdéséhez majdnem 3 másodpercre van szüksége. Becsapódás, hallatszik a célállat műanyag testébe fúródó vessző hangja. Előkerül a távcső: vitális zóna találat, nyolc pont.
 
Augusztus 22-én, a Vadászíjász GP-n résztvevő íjászok kóstolót kaptak abból, hogy milyen érzés egy 30 méter hosszú sínen mozgó vaddisznót a nyílvessző végére csalni, vagy hogy milyen látványt nyújtanak a csoportos célok (az adott lőállásról több, különböző célállatot lehet meglőni). A közel 1,5 km-es pálya 18 lőállásán 22db 3D-s célállatot helyeztek el a versenypálya építői.
A vadászíjász szakághoz kapcsolódó versenyrendszer kialakításakor két fő szempont lebegett a szabályalkotók szeme előtt: 1. az íjas vadászat körülményeihez hasonlító lőszituációkkal találkozzon a versenyző; 2. a versenyrendszer egyedisége biztosítsa a 3D versenyektől való markáns eltérést. Így nem csoda, hogy ahogyan a vadászatokon, itt a versenyen is fel kellett készülniük a versenyzőknek arra, hogy a lövések nem éppen az ideális húrfeszítő pozícióban történnek majd. Az egyes állásoknál vagy a cél mozgott, vagy a más versenyeken megszokott távokat meghaladó távolságokra kellett lőni, vagy a lövéshez szüksége testhelyzet volt szokatlan. Bátran elmondható, hogy sajátos hangulata van a vadászíjász versenyeknek. A váratlan kihívásokat, a technikás célokat kedvelő versenyzők paradicsoma ez.
A vadászíjász versenyek leglátványosabb eleme (amely a közönség számára is jól követhető) a mozgócélos döntőzés. A versenypályán kialakult sorrend határozza meg, hogy a kieséses rendszerben zajló döntőt melyik versenyző kezdi. Aki a legtöbb pontot lőtte a döntő előtt, az zárja a sort. Ez azért lényeges, mert a kiesős rendszerben zajló döntőben, ha egy adott körben senki nem tud elérni értékelhető találatot, akkor az nyer, aki utoljára lőtt (azaz utoljára esett ki).
A döntő folyamata elég egyszerű: egy adott távolságból el kell találni a mozgó állat vitális (8-as) zónáját. Aki vét, az kiesik. Azok a versenyzők, akik értékelhető találatot értek el az első körben, távolabb mennek, és újra kezdik a lövést. Ez mindaddig folytatódik, amíg csak egy íjász marad, vagy az adott körben senki nem találja el a célt.

A 2020-as Vadászíjász GP-n a dobogóra álló versenyzők – magánszemélyek felajánlásának köszönhetően – pénzdíjban is részesültek, valamint a résztvevők között 300.000 Ft értékben sorsoltak ki nyereményeket.

A verseny győztesei:
Csigás vadász kategória: Kovács Dániel
Reflex vadász kategória: Herczog Armand
Történelmi vadász kategória: Tani Attila
Számszer vadász kategória: Lázár Gábor