Világbajnokságok hete Gyulán

news

Az augusztus 13-19 között zajló Történelmi Íjász Világbajnokságon 3 különböző típusú lőpályán kellett versenyezniük az íjászoknak. A résztvevő 20 ország sportolói Gyula város határában elterülő erdős részen egy háromdimenziós célállat figurákból álló, majd 2 km hosszú pályán; a városközpontban felállított 18 db lőlapos pályán; és a gyulai vár körül elhelyezett technikai célokkal (sínen mozgó lő tábla, bukócél stb.) színesített pályán mérkőztek meg egymással.

A Táv- és Távcéllövő Világbajnokság hatalmas térigényét a Békéscsabai Reptér elégítette ki. Itt az íjászok extrém távolságra adtak le célzott lövéseket (a legtávolabbi cél 120 méteren helyezkedett el), majd a sportolók a különböző erősségű íjaikkal – több kategóriában – azon versengtek, hogy melyik nyílvessző repül a legmesszebbre.
Hatalmas öröm és siker az, hogy a Magyar Íjász Szövetség, magyar földön tudta az első Távlövő-, és Távcéllövő VB-t megszervezni, és hogy hazánk fiainak itthon tudtuk biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy ismét bizonyítsák, a magyarok a világ legjobb távlövői és immáron világbajnokai is. Legismertebb távlövő bajnokunk Mónus József és csapata is többször tudta meglengetni a Magyar zászlót a győztes jogán, többünknek elszoruló torkokat és hatalmas büszkeséget szerezve ezzel.

Nem kis sportteljesítményt vitt véghez több íjászunk is azzal, hogy a világbajnokságok mellett zajló Országos és Nemzeti Történelmi Íjászbajnokságon is lővonalhoz állt. A VB pihenőnapjára szervezett, Országos Bajnoki címet adó verseny íjászai szintén a gyulai várkertben vetélkedtek egymással.

A Magyar Íjász Szövetség 2017-ben hívta életre az Íjászat Napja rendezvénysorozatot, amely azt a célt szolgálja, hogy ennek a technikai sportnak mind a 7 szakágát megismertesse az érdeklődő közönséggel. A 2018-as rendezvény kiemelt látványossága volt a Gyula belvárosában, a Kapus-hídon megrendezett Nagy Párbaj elnevezésű verseny. A meghívott 16 íjász a hídról, a Fehér-Kőrös folyón keresztül lőtte ki nyílvesszőjét a 60m távolságra elhelyezett céltáblára. A hatalmas kivetítőn is nyomon követhető versengés több száz városlakót és turistát szórakoztatott az augusztus 18-i, szombati napon.

A hazai íjászsport idei legimpozánsabb hetének vendégei között tudhattuk Sárfalvi Péter Sportlétesítményekért és Sportkapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkár Urat, Wening Esthyprobo Fatandari indonéz Nagykövet Asszonyt és a Kinzang Dorji Bhután korábbi Miniszterelnökét.

A verseny képei

A VB eredményei

Videóanyag