Nyílvessző és penna

news

Román Bubu Bálint kezében nem csak a csigás íj hoz sikereket, hanem az tankönyvek is. Magyarország Jó tanuló, jó sportoló 2018 díjat nyerte el a 18 éves sportember.

Melyik részt nehezebb összehozni: a jó tanulót, vagy a jó sportolót?
Számomra ez elég egyértelmű. Jó sportolóként sokkal több eredményem van, de sokkal több energiát is fektettem/fektetek bele. Habár tanulmányi versenyeken még nem sikerült dobogós helyet elérnem, a kitűnő bizonyítvány sosem okozott nagy megerőltetést.

Milyen tulajdonságaid segítik a sportolói életedet, és melyek azok, amelyekkel napi szinten meg kell küzdened?  
A kitartásom és akaraterőm rengeteget segít a sportban. Óvodás korom óta jelen van az életemben a küzdősport és szerintem ezt egész jól tudom kamatoztatni az íjászatban is. Ha valamit el szeretnék érni, azért igyekszem tenni és mindent beleadni, amit csak tudok. Viszont néha a lustaságom az, amivel meggyűlik a bajom.

Mennyi időt fordítasz az íjászatra hetente (edzések, versenyek)?
Hetente, ha nincsen verseny, kb. 2x2 órát edzek. Verseny előtti héten azonban a 2. edzés elmarad, hogy a verseny napján izgatottan várjam, hogy a kezembe foghassam az íjamat és lőhessek. Egy évben kb. 10-15 versenyre sikerül eljutni.

Hogyan építed a sportolói fejlődésedet?   
Évek óta ugyanaz az edzéseim felépítése. A 3D szezon végén két hét pihenő, itt kézbe sem veszem az íjamat. A teremszezon kezdetén alapozás, technikai beállítások a felszerelésen, majd a lövőtechnika csiszolása és pontosítása. Utána már kizárólag a terem bajnokságra edzek. A benti szezon után a 3D szezon előtt ismét kb. két hét pihenő, ekkor sem nyúlok az íjhoz. Aztán ismét alapozás, felszerelés átállítás és lövésciklus beállítás jön. A versenyek között kevés lövésszámmal dolgozom, gyakran szituációs feladatokkal. De jobbára az edzéseken mindig azt gyakorlom, ami az előző versenyen nem ment. Egyesületem, az UniSE, tökéletes hátteret ad a felkészülésemhez. A nagyobb versenyek előtt külön erőnléti edzéseim vannak. Természetesen vannak "edző versenyek" is, amik úgymond "tét nélküliek", és azt a célt szolgálják, hogy észrevegyem magamban az alapvető hibákat és azokat kiküszöbölve felkészüljek a bajnokságokra.

Mi, vagy ki motivál téged a sportolói utadon?
Magamat motiválom. Élvezem, jól esik lőni. A saját magam által kitűzött célokért hajtok. Szeretnék az idei 3D Európa bajnokságon, a jövő évi 3D Világbajnokságon, illetve a későbbiekben a felnőtt mezőnyben is kiemelkedő eredményeket elérni.

Bulik, csajok?  
Sosem voltam nagy bulizós, évente csak pár alkalommal járok el, ami sajnos még így is néha egy-egy edzés vagy verseny rovására megy. A lányokkal a dolog sokkal egyszerűbb, ugyanis a csodálatos barátnőm mindenben támogat és segít mind sport, mind tanulmányi téren.


Román Bálint Dániel
18 éves, Egerben él, és az „Unicornis” Egri Íjász SE versenyzője. Az első íját 3 és fél évesen kapta, 4 évesen már túl volt az első versenyén. 6 éves korától lő csigás íjjal. A komolyabb edzéseket 12 évesen kezdte.

Jelenlegi felszerelése: Mathews Monster Chill R íj (58#) – CU/FU kategória

Fontosabb sporteredményei:
2013:
IAA 3D OB: II. hely
2015:
WA teremíjász OB: Országos Bajnok
IAA 3D OB: Országos Bajnok
junior korcsoportban I. osztályú minősítés
2016:
WA teremíjász OB: Országos Bajnok
IAA 3D VB: Világbajnok
IAA 3D OB: Országos Bajnok
kadet korcsoportban I. osztályú minősítés
2017:
WA teremíjász OB: II.hely
IAA 3D OB: Országos Bajnok
ÉMo-i régió „Év Íjásza”
2018:
IFAA teremíjász EB: Európa Bajnok
IAA 3D OB: II.hely
ÉMo-i régió „Év Íjásza”

Fontosabb tanulmányi eredményei:
Az év végi bizonyítványai egy kivétellel minden évben „színötösek” voltak, több évben tantestületi dicsérettel. 2016-ban az EKE Gyakorlóiskola „Jó Tanuló – Jó sportoló” díjjal jutalmazta.