Fókuszban a régiós bajnokságok: ÉMR

news

Az Észak-Magyarországi Régióban működő három kupasorozat lefedi a teljes évet ezzel lehetőséget biztosít a régióban sportoló íjászoknak helyben a versenyzésre, az országos és nemzetközi versenyekre való felkészülésre, változatos terepi és időjárási körülmények között. A kapott visszajelzések/létszámadatok azt mutatják, hogy a sorozatok népszerűek, jó és költséghatékony lehetőséget biztosítanak a régióban a versenyzésre. Szász Róbert régióvezetővel beszélgettünk.

 
Mióta rendez a régió bajnokságokat?
A Bükk Kupa 2012-ben, az EmReBa (Észak-Magyarországi Regionális Bajnokság) 2018-ban és a Ki-Keleti Kupa 2019-ben indult útnak. 
 
Mi volt a célja a létrehozásuknak?
A Bükk Kupa esetében a cél az volt, hogy az ÉMR-ban nyílt kupa sorozat jöjjön létre ahol mindenki (elsősorban a régió íjászai) gyakorlási, versenyrutin megszerzési, és megmérettetési lehetőséget kapjon. A sorozat nyíltsága vonzza a más régióban tevékenykedő versenyzőket, akikkel a helyiek kapcsolatokat építhetnek, tapasztalatokat cserélhetnek.
Az EmReBa esetében, a kezdésének évében csak az őszi (tehát már a hivatalos versenyszezonon túli) versenyek voltak a régiónkban megrendezve. Ahhoz, hogy a versenyzők megfelelően föl tudjanak készülni egy-egy minősítő versenyre, szükségét éreztük egy lokális, szigorúbb szabályozású és egységes versenysorozat létrehozását.
A Ki-Keleti Kupa indulásának évben megfogalmazódott három egyesületben, hogy egy régiókon átívelő tavaszi versenysorozatot hoznak létre. A Miskolci Íjász Egylet, a Nagyhegyesi Íjász Egyesület, és az Ostorosi ÍSE szeretne egy színvonalas év eleji versenysorozatot életre hívni mely felkészülést biztosít az országos versenyekre, és tartalmas kikapcsolódást biztosít a versenyszezon előtti időszakban.
 
Milyen részvételi arány jellemzi a bajnokságokat?
A Bükk Kupa részvételi számai a kezdetektől fogva magasak (110-150 fő). Más régióból is jelentős számban vesznek itt részt versenyzők. Többször megtisztelték a sorozat versenyeit országos, nemzetközi szinten kvalifikált versenyzők.
Az EmReBa első és a második évében ugyanolyan népes volt a mezőny, ami helyszínenként 130-150 főt jelentett. 2020-ban sajnos – rajtunk kívül álló okok miatt – nem került megrendezésre a bajnokság.
A kategóriák közül a felnőtt férfi TRRB (vadászreflex) illetve a felnőtt férfi HU (vadászirányzékos csigás) tette ki a mezőny kb. 50%-át.
A Ki-Keleti Kupa esetén sok tapasztalat még nincs, de a korai időszak miatt kisebb létszámú a részvétel, viszont kuriózum a téli versenyek megléte, az extrémebb körülmények miatt. 
 
Kik azok az egyesületek, akik aktívan részt vesznek a szervezésben/lebonyolításban?
A Bükk Kupa szervezői: Haza-Húzó Íjász Sportegyesület, Kazincbarcikai Íjász Sportegyesület, Unicornis Egri Íjász Sportegyesület.
Az EmReBa szervezői: Haza-Húzó Íjász Sportegyesület, Kazincbarcikai Íjász Sportegyesület, Unicornis Egri Íjász Sportegyesület, Ostorosi Sportegyesület, Miskolci Íjász Egylet.
A Ki-Keleti Kupa szervezői: Feketekese Íjász Egyesület, Miskolci Íjász Egylet, Nagyhegyesi Íjász Egyesület, Ostorosi Íjász Sportegyesület

Milyen rövid-, illetve hosszútávú tervei vannak a régiónak a bajnokságokkal kapcsolatban?
A kupasorozatokat a szervező egyesületek a jövőben is magas színvonalon kívánják megrendezni.

Van-e valamilyen nehézség, amely a régiós bajnokságokat érinti?
A megfelelő minőségű és mennyiségű cél használata az árak jelentős emelkedése miatt komoly fejtörést tud okozni a szervezés kapcsán.