Életműdíjat kapott Nagy Béla

news

Ha a magyar íjászat sportági mivoltáról esik szó, van egy név, amely megkerülhetetlen. E név viselője 62 évvel ezelőtt, 14 évesen tapasztalta meg először, hogy milyen érzés egy nyílveszőt a céltáblába juttatni, majd milyen érzés a rengeteg edzés eredményeképpen dobogóra állni. (Természetesen a tehetség sem hiányzott az akkori ifjúból). Két olimpián, három világbajnokságon és négy Európa bajnokságon képviselte ő hazánk színeit. Nagy Béláról van szó, aki az előbb említett versenyeken kívül tizenhatszoros magyar bajnoki győzelemmel, és az Örökös Magyar Bajnok címmel is dicsekedhet. Az általa felállított csúcsokat évtizedekig nem döntötte meg senki.
Béla bácsi íjászsportolói pályafutása nem zajlott könnyű terepen, ahogyan az akkori magyar versenytársaié sem. Az íjászsport gyökereinek frissessége, és az akkori politikai légkör bizony nem tette lehetővé, hogy a magyar sportolók a nemzetközi szintnek megfelelő felkészülésben részesüljenek. Ennek ellenére mégis figyelemreméltó eredmények születtek.
Béla bácsi, aki idén tölti be a 76. életévét, a Magyar Íjász Szövetség Sportolói Életműdíját annak elismerésének jelképeként vehette át Vánky Sebastian szövetségi elnöktől, amit e sportág eredményességéért tett.