Bronzérem Marrakeshben

news

Megkezdődött a 2016-2017 évi Teremíjász Világkupa sorozat, melynek első állomása immár hagyományosan Marokkóban, Marrakesh-ben került megrendezésre.
Ezzel a versennyel kezdődött meg Orosz Viktor számára is az idei versenyszezon, immáron kilépve saját korosztályából, a felnőtt mezőnyben lépett pályára a MOL ÚJ Európa Alapítvány arca címet elnyerő ifjú íjász.

A terem világkupa versenyek lebonyolítása 2 versenynap alatt zajlik. Az első napon egy 60 lövéses kvalifikációs fordulót rendeznek, mely alapján rangsorolják a versenyzőket. 18m-re lőnek az íjászok és a 10-es kör egy ötforintos méretű terület a lőlap közepén.  
Az elérhető 600 pontból Viktor 594-et lőtt az első versenynapon.  Ez az eredmény annyit jelent, hogy a 60 lövésből 54-szer 10-est lőtt. Megdöntötte ezzel a 14 éve felállított felnőtt magyar országos csúcsot és a 61 versenyzőből álló mezőnyben ezzel a 3. helyre kvalifikálta magát.

A rangsoroló lezárultával a legjobb 32 versenyző számára folytatódik a verseny, az egyéni kieséses mérkőzésekkel. Ezek során 15 lövést kell leadni a lőlapra, aki többet lő továbbjut, aki kevesebbet, annak számára véget ér a verseny.

A legjobb 16 közé jutásért a francia Antoine Quiquere ellen 147 -145 arányú győzelmet aratott.
A legjobb 8-közé jutásért már kemény ellenféllel állt szemben, a világranglista 28. helyén álló spanyol Alberto Blazquez következett. Viktor másodszor is tudott 149-et lőni, ellenfele 146-tal maradt alul.
A legjobb 8 versenyző közé Viktoron kívül már kizárólag professzionális versenyzők jutottak. Így a következő mérkőzések egy ifjú versenyző jutalomjátékai voltak a nagy példaképekkel.

A legjobb 4 közé jutásért a Holland Peter Elzinga következett, aki jelenleg az 5. a World Archery világranglistáján. Sokszoros világkupa-győztes, Európa bajnok, világcsúcstartó. Viktor jelenleg az 50. helyezett a világranglistán, és a felnőttek között még csak most kezdi bontogatni szárnyait. Meglepő magabiztossággal állt ki ellenfelével szemben és 149-147 arányban győzni tudott, így lehetőséget kapott arra, hogy ő mérkőzzön meg a döntőbe jutásért a sportág jelenleg regnáló szabadtéri világbajnokával, a dán Stephan Hansennel, aki jelenleg a világranglista második helyezettje.

Amikor Viktor elindult Marrakesbe, egy titkos célja volt: Hansennel megmérkőzni. Bár a meccset Viktor elvesztette, de az élmény egy életre szólt.
Viktor ezzel a bronzdöntőbe került, ahol az amerikai sztár, Braden Gellenthien ( WR 21)  következett, sokszoros világbajnok, világkupa győztes, világcsúcstartó. Sokak szerint a világ legjobb íjásza.
A bronzdöntő végeredménye nagyon szoros lett: 149-148 Viktor javára.

Így tehát az ifjú debreceni Orosz Viktor bronzérmet szerzett a világkupa első fordulójában!
Ezzel új szintet lépett a karrierjében, bekerült a világ elitjébe.
Az új cél, eljutni a világkupa sorozat döntőjébe, melyet februárban Las Vegasban rendeznek.
A következő nagy versenye 2 hét múlva a Berlin Open nemzetközi teremíjász verseny.