Iskolából az edzőterembe

news

Érezhető eredményei vannak a MISZ által 2017-ben indítottIskolaprogramnak. Az iskolában megtanított íjász-alapokkal
felvértezve, sportklubjainkban edzenek tovább a gyerekek.

A két éve zajló Iskolaprogram célja az, hogy a programra jelentkező tanintézményekben megismerkedhessenek a gyerekek az íjászsporttal, majd az ott megszerzett alapokat és élményeket bezsebelve sportegyesületeknél folytassák e tevékenységet. A Magyar Íjász Szövetségnél már érzékelhető, hogy azokban a régiókban, ahol működik
Iskolaprogram, megnőtt a versenyengedélyt kiváltó, utánpótlásbázist jelentő 8-14 éves gyerekeknek a száma.

A Dél-Dunántúli régióban december 9-én rendeztek egy utánpótlásvizsgát, amelyen 13 iskolaprogramos ifjonc is sikeresen vette az akadályokat. (A régiónként megrendezett utánpótlás vizsgákon résztvevő gyerekek a teljesített szintjüknek megfelelő, World Archery rangjelző íjászjelvényt szerezhetnek meg. Ez a rendszer egyrészt fenntartja a versenyzőpalánták fejlődéséhez elengedhetetlen motivációt, másrészt a jelvények egymás utáni megszerzése egy jól szabályozott előrehaladás biztosít.) A Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület szervezte eseményről Bogyó Gábor régióvezető elismeréssel beszélt, és bízik a sikeres folytatásban.

A jelenleg 27 tanintézményben folyó Iskolaprogramhoz egyre többen szeretnének csatlakozni, hiszen az így megjelenő új sportág nemcsak színesíti a mozgásformák iskolai palettáját, hanem egyfajta rangot biztosít azoknak a gyerekeknek, akik íjászedzésre járhatnak.

Az Iskolaprogram kis íjászpalántái házi bajnokságokon, MISZ által szervezett helyi versenyeken, és a szintén a Szövetség szervezésében zajló Suli Íjász Bajnokságon (SIB) tudnak részt venni. Ez utóbbi rendezvény bátran nevezhető a versenysport előszobájának.

A Magyar Íjász Szövetség minisztériumi és szponzori támogatás révén mind a 27 tanintézményben biztosítja az íjászathoz szükséges felszereléseket és a helyi testnevelő tanárok íjászoktatói alapképzését. A Szövetség a következő években is folytatni kívánja e sikeres sportprogramját, amely az utánpótlás nevelésen túl a sportág népszerűsítésében is nagy szerepet játszik.