Elment egy legendás mesteredző

news

Nyolcvannyolc esztendős korában elhunyt dr. Mónus András, aki a Tipográfia színeiben az íjászválogatott tagja volt 1961 és 1967 között, majd a válogatott szövetségi kapitánya 1984-ig. A testnevelő-pszichológus, válogatott íjász, mesteredző, Hepp Ferenc-díjas kutató korábban tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság Szakmai-Tudományos Bizottságának, valamint a Magyar Sporttudományi Társaság titkára is volt.

Dr. Mónus András 1934. május 3-án született Hódmezővásárhelyen. Elvégezte a Magyar Testnevelési Főiskola tanári és íjász szakedzői szakát, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen pszichológusként diplomázott, majd doktorált. A Tipográfia színeiben az íjászválogatott tagja volt 1961 és 1967 között, majd a válogatott szövetségi kapitánya 1984-ig.
Kapitányi időszaka legjobb edzői eredményeként Nagy Béla Moszkvában 5. lett; rá egy évre mesteredzői címet kapott. A TF Orvostudományi Tanszékének oktatója, 1988-tól címzetes egyetemi tanár. A Magyar Pszichológiai Társaság tagja.
Sportvezetőként az Országos Testnevelési és Sporthivatal (közben: ÁISH) oktatási és tudományos főosztályvezetője (1985-1994), a Magyar Testnevelési és Sporttudományos Tanács főtitkára (1985-1996), a Magyar Sporttudományi Társaság főtitkára (1996-2010) és a Magyar Edzők Társaságának alapító tagja.
Nemzetközi munkáját a nyolcvanas évek közepétől évtizedeken keresztül a Nemzetközi Sporttudományi és Testnevelési Tanácsban (ICSSPE) fejtette ki; 2000-től tiszteletbeli tag.
A szabadon választott Magyar Olimpiai Bizottságban (1989) tagja volt a szakmai-tudományos bizottságnak is. A magyar delegáció tagjaként részt vett többek közt a pekingi olimpián.
Számos szakmai, módszertani, tudományos közlemény, publikáció, könyv szerzője, kongresszusokon előadó a gyógytestnevelés, a rehabilitáció, az edzésmódszertan és a sportpszichológia témakörében.


(forrás: MOB, fotó:jochapress.hu)