Egy paralimpiai kvóta és egy bronzérem

news

Gáspár Tamás íjászunk, W1 kategóriában nem csupán a bronzérmet szerezte meg Rotterdamban, a Parasportok Európai Játékán, hanem a rangadón belül rendezett kvótaszerző versenyen a jogot is, a Párizsi Paralimpiára.
 
A paralimpiai kvótáért zajló megmérettetésen a 3. helyen rangsoroló Gáspár először egy szoros küzdelemben győzte le cseh ellenfelét, majd bekerülve a legjobb négy közé, magabiztosan ejtette ki finn riválisát.
Az aranyéremért, amely a paralimpiai kvótát is jelentette, a török Yigit Caner Aydin-nel szállt versenybe a magyar íjász. (A törtök sportolóról annyit érdemes tudni, hogy 2022-ben mind egyéniben, mind csapatban világbajnoki aranyérmet szerzett.) A két kiválóan teljesítő íjász szoros küzdelmét Gáspár 140-134-es végeredménnyel megnyerte.
 
A kvótaszerzés után a magyar íjász az Európai Játékok meccseire koncentrálhatott. Itt a négybe kerülésért azt a finn íjászt győzte le magabiztosan, akin a kvótaszerző meccsen már egyszer felülkerekedett. A négyek csatájában sajnos a török Hekimoglu Bahattin jobbnak bizonyult a magyar versenyzőnél, azonban a bronzdöntőre Tamás ismét összeszedte magát, és 137-133-ra legyőzte olasz ellenfelét. Így a rotterdami Parasportok Európai Játékán bronzérem került a magyar íjász nyakába.
Gáspár Tamást Nat Merry edző, és Szarka Mónika segítő kísérte el és segítette a felkészülésben és a Tokyo-i olimpia óta eltelt időszakban is. Nekik is köszönjük a parádés teljesítményt.
Továbbá köszönjük a Magyar Paralimpiai Bizottság és az MVM támogatását.