Ott a helyünk

news

Október 13-án, pénteken délután érkezett a magyar futásíjász delegációnk a csehországi Nové Město városába. Versenyzőként Kovács-Pataki Csenge többszörös futásíjász országos bajnok és Izsáki Sándor többszörös történelmi íjászbajnok képviselte hazánkat. Kísérőként, egyrészt  a Tatai Celőkék vezetője Kovács-Pataki Krisztián a csapat vezetőjeként, tolmácsaként, sofőrként volt jelen, illetve Pete Andrea kísérte még kis csapatunkat.  Andi is kitűnő futásíjász, de sérülés miatt nem tudott indulni, Ő adta a három nap alatt a lelki támogatást a csapatnak, ha kellett masszírozott, szurkolt, lelkesített!

 
A helyszín tökéletes volt a versenyzésre, hiszen az elmúlt években Paraíjász Európa Kupát, és alkalmanként Európa Kupadöntőt is rendeztek.
A szervezés tökéletes volt. Az indítások, tájékoztatások, kiírások mindig pontosak, érhetőek voltak. A szervezők nagyon örültek a magyar delegációnak, a magyar zászló büszkén lobogott a többi között mire megérkeztünk. 
 
Viszonylag sok ország képviselte magát a versenyen. Voltak franciák több mint 20 fővel, németek, köztük Sandra Szulc a többszörös európa bajnokkal, csehek, hollandok, lengyelek, angolok, észtek. Török és angol bírákkal és a francia Word Archery vezetéssel egészült ki az Európa Kupa.
 
Szombati napon a sprint távok kvalifikációja, középdöntős futamai, döntője, és a vegyes csapatok versenye volt, úgyhogy versenyzőink nem unatkoztak.
Izsáki Sanyi, miután túljutott a selejtezőn, a nem várt B döntőbe lőtte be magát, 7:40-es egyéni csúccsal. 
Csenge mind a selejtezőn, mind a középdöntőben 3. helyen jutott tovább kitűnő időkkel, a 7:51 ugyancsak egyéni csúcs nála. Sajnos a döntőben pár másodperccel lecsúszott a dobogóról, 4. helyen zárta az egyéni sprint Európa Kupát.
A mix futamot is teljesítették Csengéék, nem sikerült a legjobb eredményt elérni, de így is több csapatot megelőztek.
 
Vasárnap a 4 kilométeres táv jött, 3 lőállással, 150 méteres büntetőkkel. Nem csak a pálya nehézsége (meredek, csúszós kaptatók) hanem az időjárás is nehezítette a versenyzést. Hol a szél, hol az éles napsütés tette próbára az idegeket. Sanyi az általa megálmodott 30 percet alatt futott, bár a 29:38 eredmény „csak” a 27. helyre volt elég, így is többeket maga mögé utasított. Csenge nagyot hibázott a térdelős lövésnél, sok lett a büntető kör. Végül 5. helyen futott be a korosztályában, de sajnos egy rajta kívül álló ok miatt 1 perc büntetéssel a 7. helyre csúszott vissza. Az eurocup összesített rangsorában 8. helyen zárt, ami nagyon szép eredmény 20 hölgy került fel erre a listára.
A finálé összfutásban büszkén vihettük körbe a magyar zászlót.
 
Összességében egy nagyon erős bemutatkozás volt a magyar csapattól a hétvége. Megmutattuk, hogy ott a helyünk a nemzetközi mezőnyben. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk, építettük a nemzetközi kapcsolatokat bírákkal, versenyzőkkel egyaránt. 
2024-ben Anglia ad majd otthont a Word Archery Európa Kupának, ahol a magyar versenyzőknek ott a helye, remélhetőleg már egy nagyobb csapattal!