Doppingellenőrzések a versenyeken

news

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy a MÍSZ központi versenynaptárában található versenyek bármelyikén megjelenhet a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO: Hungarian Anti-dopping Group) képviselője, így a február 15-18. között zajló két bajnokságon is.

Nincs alsó korhatára annak, hogy kit választanak ki ellenőrzésre. A „kiemelési szempontokat” a HUNADO ellenőrei határozzák meg az adott versenyen. A vizsgálaton a versenyzőn kívül csak hivatalos személy (edző, vagy a szövetség képviselője) lehet jelen, szülő csupán hallgathatja az ellenőrzés során folytatott kommunikációt, a mintavétel folyamatát nem láthatja.

Doppingvétség esetén nem csak a sportoló felelőssége hangsúlyos, hanem az edzőé, az egyesületé a szövetségé és kiskorú esetén a szülőé is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a mintavétel utáni vizsgálat doppingszer jelenlétét állapítja meg, úgy az előbbiekben említett szereplőket is felelősségre vonják.

Fontos, hogy a versenyek szervezőinek gondoskodniuk kell olyan helyiségről, amely alkalmas arra, hogy egy esetleges ellenőrzéskor, a mintavétel során a sportoló emberi méltósága sértetlen maradjon (egy helyiség az adminisztrációhoz és egy olyan illemhelyiség ahol nyitott ajtónál zavartalanul megtörténhet a mintavétel).
Érdemes tudni azt is, hogy ellenőrzést (mintavételt) minden olyan versenyen kívüli rendezvényen is végezhetnek, amit a szövetség égisze alatt szerveznek meg, legyen az központi edzés vagy akár edzőtábor.

A sporttörvény előírja, hogy milyen esetben kell a versenyzőnek regisztrálnia magát a hazai doppingellenőrző szerveknél. A HUNADO honlapján (antidopping.hu) kötelező regisztrálnia annak a 16. életévét betöltött versenyzőnek, aki

  1. országos vagy magyar bajnokságon érmet szerzett; (Határidő: az éremszerzést követő 10. nap.)
  2. válogatott keret tagja (mindenki, aki a központi edzéseken, edzőtáborban stb. részt vesz); (Határidő: a tagsági viszony kezdőnapját megelőző nap 24. órájáig- TEHÁT MIELŐBB mert a tagság kezdete a már elküldött adatok alapján történik.)
  3. a MISZ által megtartott edzőtáborban vesz részt hazánkban vagy külföldön; (Határidő: az edzőtábor kezdőnapját megelőző nap 24. órájáig.)
  4. hazai rendezésű nemzetközi versenyen indul; (Határidő: a versenyen történő nevezés leadását megelőzően.)
  5.  bármely külföldön megrendezett versenyen indul. (Határidő: a versenyen történő nevezés leadását megelőzően.)

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a regisztrációra kötelezettek holléti információ szolgáltatására NEM kötelesek, csupán elérhetőségeik megadása szükséges a HUNADO hivatalos honlapján. Holléti információt csak a kiemelt sportolóknak kell megadniuk.

A regisztrációnál az alábbi információkat kell megadni a személyes adatokon kívül:
Szövetségi kapitány neve (Banda Tibor), elérhetősége (a MISZ telefonszámát kell ide beírni: 06 (1) 404-1642), Edző neve, elérhetősége (akinek nincs edzője, beírhatja saját magát).
Javasoljuk a „Megjegyzés” rovatnál az állandóan szedett vitaminok feltüntetését, gyártó megjelölésével együtt.

Fontos megjegyezni, hogy a versenyzőnek érdemes legalább havonta egyszer belépnie a regisztrációs oldalára, mert a nem látogatott felületekhez tartozó jelszavakat törlik, és így újabb adminisztrációs köröket kell majd lefutni.

Mivel csupán figyelemfelkeltés céljából emeltünk ki pár fontos elemet a doppingellenőrzés témaköréből, minden versenyzőt arra kérünk, hogy látogasson el az antidopping.hu weboldalra, és tájékozódjon a rá vonatkozó kötelezettségekről.

Windischmann Mercédesz
MISZ Sportigazgató, Antidopping felelős