Egyre többen a DAR-ban

news

A Dél-Alföldi régió íjászsportja a 2017-es év óta – a szervezett oktatásoknak köszönhetően – mérhető fejlődést mutat.
 
Banda Tibor szövetségi kapitány, a DAR regionális edzője elmondta, hogy a 2017-ben először összeállított regionális utánpótlás csoport létszáma a lemorzsolódások ellenére is folyamatosan bővül. Hozzátette, hogy a rendszerben dolgozó fiatal sportolók és azok edzői motiváltságát az egyre intenzívebben tapasztalható eredményesség biztosítja. 
Az egyesületek szakmai fejlődésének alapja a sportot oktató személyek magasabb szintű képzése, és az egyre szélesebb körben alkalmazott egységes iskolarendszer oktatási tematikája. A több éve működő, rendszeres régiós edzések alkalmával nem csak a sportolók tanítása folyik, hanem az érintett egyesületek oktatóinak továbbképzése is. A Dél-Alföldi Régióban az utóbbi években a régiós csoport létszáma és a részt vevő egyesületek száma az alábbiak szerint alakult:
2017-18-ban 4 egyesület 6 sportoló;
2018-19-ben 5 egyesület 9 sportoló;
2019-20-ban 7 egyesület 18 sportoló.
 
Banda hangsúlyozta, hogy a létszámbővülés velejárója, hogy 3-4 év munkával a régió nemzeti válogatott szintű versenyzőinek száma is emelkedni fog. Az előző években egy felnőtt olimpiai reflexes pályaíjász versenyzőnk volt a válogatottban, ebben az évben pedig már egy utánpótlás korú sportoló is megszerezte az „A” minősítést. 
A DAR utánpótlás csoport havonta egy közös edzést tart. Itt az elméleti anyag számonkérése mellett a lövőmozgás tökéletesítése és az erőnlét fejlesztése is feladata a csoport tagjainak. A precíz mozgás elsajátítása több év tanulást, és kitűnő kondicionális állapotot igényel.