Büszkeségeink: Elekes Gergő

news

Büszkeségeink miniinterjú sorozatunkban mutatjuk be hétről hétre azokat az ifjú íjászokat, akik a sport mellett más területen is remekelnek.

Elekes Gergő 2015-ben ismerkedett meg az íjászattal Nagykanizsán. Rá egy évre, már csigás íjjal lőtt, előbb HU kategóriában versenyzett, majd átnyergelt a CU-ra. Jelenleg a gödöllői GSK HUN-TER egyesület tagja. 2020-ban a MOL tehetségtámogató program díjazottja.

Mi a nehezebb jól tanulni, vagy jól sportolni? Milyen tulajdonságaid segítik az eredményességedet az íjászatban és a tanulásban?
Immár 3 éve vagyok magántanuló, hogy teljes erőbedobással tudjak az íjászatra koncentrálni, edzeni. De emellett a tanulást se hanyagolom el. A kérdésre válaszolva elmondhatom, hogy mind a kettő megy anélkül, hogy egyik a másik rovására menne. Ebben természetesen a tanáraim támogatása is nagyban közrejátszik, amiért hálás vagyok. Idén kicsit nehezebb dolgom lesz, hisz az érettségire való felkészülés a szokásosnál több energiát igényel.

Az íjászat már a szenvedélyemmé vált, ezért nagy kitartással tudom űzni napi szinten, körülményektől függetlenül. A sport megmutatta, hogy ha ott kitartó tudok lenni, akkor ennek más területen is meg kell jelennie. Az íjászat magas fokú koncentrációt igényel, melynek fejlesztése a tanulásban is nagy segítség.

Milyen gyakran edzel, illetve milyen típusú versenyekre jársz el szívesen?
Szezontól és iskolától is függ, de ha tehetem heti 5-6 alkalommal lövök. Sokszor egyedül edzek, hisz ilyenkor csak magamra és a lövésre tudok koncentrálni, de egy jó baráti társaságban, akár kicsit versengő körülmények között is szeretek lőni. Hetente 3-5 alkalommal konditermi edzést is beiktatok, a jó erőnlét érdekében.
Terep és 3D versenyek a kedvenceim, viszont jelenleg verseny szinten Terepet és Pályát lövök. A jövőben szeretnék majd a felnőtt válogatott tagja lenni, és több nemzetközi versenyen is megmérettetni magam.

Van-e példaképed?
A családom és közeli barátaim mindenben támogatnak, így ők nagyon sokat számítanak nekem. Íjászatból Levi Morganre és Tim Gillinghamre nézek fel leginkább. Erőnléti edzéshez The Rock és David Goggins tud motivációt nyújtani.

Mit csinálsz szívesen, ha éppen nem íjat fogsz a kezedbe?
Az íjászat mellet nem sok szabadidőm jut másra, de nagyon szeretek a természetben lenni és vadászatokra járni.