Balogh Mátyás utazik Tokióba

news

Minden nagyzolás nélkül kijelenthetjük, hogy Balogh Mátyás László olimpiai kvótaszerzése a sportíjász társadalom ünnepe. Az ifjú íjász egy olyan űrt töltött most be, amelyet a sportág "olimpiai része" évtizedek óta magán hordozott.

 
A magyar sportíjászat számos szakágában sikeresnek mondható elmúlt 20 évében a pályaíjászat (az íjászsport olimpiai szakága) mostohagyerekként árválkodott. Amíg 3D íjászatban, történelmi íjászatban és terep íjászatban is világbajnokok, Európa-bajnokok születtek, addig pályaíjászatban nem termett bajnokunk. Mostanáig.
 
A kvótaszerzés körülményeit felesleges részleteznünk most, hiszen Matyi párizsi versengését a komoly tét miatt minden sportágszerető magyar figyelemmel kísérte. Ami jelenleg ennél fontosabb, az az, hogy a Magyarország számára megszerzett kvótával a Magyar Íjász Szövetség Elnökségének döntése értelmében Balogh Mátyás László utazhat ki az olimpiára. A tokiói olimpiához szükséges kvalifikációs szintet Matyin kívül csupán egy magyar íjász lőtte meg: Banda Árpád, (2019. Misnk: 647, Hertogenbosch: 653. 2020-ban minden verseny elmaradt a WA-ban pályán, de a 2019-ben meglőtt szintek érvényesek voltak.) így ő volt még esélyes a részvételre. Balogh Mátyás László kísérője Tokióban Wenger Attila, az ifjú íjász edzője lesz.
 
A Tokiói Olimpia 2021. július 23-augusztus 8. között zajlik, jelenleg (2021. június 23.) Matyival 155 magyar sportoló (+7 tartalék) mondhatja el magáról, hogy a japán versengés résztvevője.