Antalya az utolsó Kvótaszerző Verseny

news

Az antalyai kvótaszerző versenyre felkészülten és nagy reményekkel mentünk. Mátyás az elmúlt évben rengeteget fejlődött, erősödött és bár éreztük, hogy a reális esélye csekély annak, hogy megszerezzük a kvótát, mégis végig hittünk abban, hogy a rengeteg betett munka meghozza a várt sikert. 

A 165 fős mezőnyből 114 íjász indult harcba a biztos 2 db kvótáért azon az antalyai pályán, amely mindig kihívásokkal teli, 34-36 fokos hőség, változó irányú, különböző erejű és hőmérsékletű szél fúj, sokszor pillanatok alatt irányt változtatva nehezíti meg az eredményes, stabil lövést. Egy komoly technikai nehézség adódott a kvótaszerző előtt. Mátyás 1.számú íja már a Veronika Kupán is furcsán dolgozott, a Poreci felkészülő verseny során pedig egyértelművé vált, hogy evvel nem indulhatunk Antalyába. Indulás előtt ellenőriztük a hangolást mindkét íján és a tartalékra esett a választás. A szoros bizalmi kötődés ugyan nem alakult ki teljesen, ami egy íjásznál létkérdés, viszont az idő rövidsége ellenére megtettünk minden tőlünk telhetőt. A "Bestia" névre hallgató tartalék íj jól vizsgázott, hatékonyan tudott vele Mátyás versenyezni, de nem volt 100%-os. A verseny alapszakaszában Mátyás egyre jobb teljesítményt nyújtott és a 42. helyen sikerült rangsorolnia, aminek köszönhetően egy nagyon jó sorsolást sikerült "kiharcolnia". A verseny nehézségét jól mutatják a „viszonylag” alacsonyabb átlagértékű pontszámok, melyek a továbbjutó 104 főre átlagolva 624 körös pontszámokat jelentettek. Mátyás 635 körös eredménye az átlag feletti felső harmadba rangsorolta őt.
A verseny sajátossága, hogy a kvótarendszer alapján a csapatversenyeket követően az itt megszerezhető kvótaszám változott. A kiesős szakaszban 5 db kvótában állapították meg az egyéni sportolók számára a Párizsi Olimpia-i részvételt.

A hétfői kiesős mérkőzéseken Mátyásnak mindegyik győzelemért keményen meg kellett küzdenie. Első mérkőzésén (1/48) a Sri Lanka-i AHANGAMA VIDANALAGE Suneth Chandana volt az ellenfele. Számunkra teljesen ismeretlen versenyző. A mérkőzésen igen szoros eredmény alakult ki (5-5). Mátyásnak -a tudása legjavát nyújtva -végül szétlövéssel (10-es) sikerült a következő körbe lépnie. Második mérkőzésen (1/24) a portugál GONCALVES Luis volt a következő ellenfele. Ismét egy nehéz mérkőzés volt, Mátyás végig dominálva 6-4-re jobbnak bizonyult. Délelőtt már csak (1/16) egy ellenfél maradt hátra, aki meglepetésünkre nem a 10. helyen rangsorolt maláj versenyző lett, hanem az őt legyőző ciprusi íjász -THOMA Christos. Mátyás ebben a szakaszban már teljesen uralta a mérkőzést és egy 7-3 as győzelemmel megmutatta, hogy felkészülten, fókuszáltan várja a délutáni 1/8 mérkőzést.
Délután az első ellenfele az iráni MOHAMMADIZARDKHANEH Faez volt, sajnos a mérkőzésre a délelőtti kiesős fordulók után 5 óra kihagyással került sor, mely komoly kihívást jelentett az egyébként 32 fokos, párás időben. Újra egy magas teljesítményszintre hoztuk fel Mátyást, azonban végül a kulcs pillanatokra nem sikerült átmenteni a délelőtti formát. Erre a verseny szakaszra jellemző, hogy a TV felvétel, a nagy kivetítőn folyamatosan megjelenő és a hangosan közvetített eredmények -az amúgy is felfokozott verseny hangulat mellett -egy plusz nyomást jelentenek. Az pedig, hogy ez a verseny az olimpiai utolsó kvótákért ment, egy extra stresszt okozott. Egy pillanatnyi kommunikációs zavar egy mellét eredményezett, de ez a szett eredményét végül már nem befolyásolta. Mátyás ez előtt 2 db 8-ast lőtt, ellenfele pedig egy 8-as és egy 10-es találattal rendelkezett, amit egy 9-es találattal 27 ponttal zárt le. Az utolsó körben korrigálni tudott Mátyás, ellenfele azonban sajnos 1 ponttal eredményesebb volt.
 
Végül a Olimpia Kvalifikációs versenyen (mint Essenben) a 9. helyen végzett Mátyás, ami mindent összevetve egy csodás eredmény. Büszkék vagyunk rá! Természetesen szomorúak is vagyunk, hogy a célunkat, amiért becsülettel dolgoztunk az elmúlt 3 évben, amiért minden nap megküzdöttünk, most nem értük el. Mégsem szabad elfelejtenünk az idei és a mostani szép eredményeket és azt a komoly szintű fejlődést, amely ambicionált bennünket arra, hogy 120%-ban higgyünk benne, van esélyünk kijutni Párizsba. Ez most nem sikerült, de nem adjuk fel, megyünk tovább! 
 
Mindenkinek nagyon köszönjük a kiemelt figyelmet és a szurkolást! 
 
Köszönjük a részvételi lehetőséget és a kiemelt támogatást a Magyar Íjász Szövetségnek!
Köszönjük a XVIII. kerület Önkormányzat magas szintű támogatását!
 
Köszönjük a biztonságos utat a Balogh László „Böde” és a Pesti Bróker Kft. -nek.
 
Köszönet minden támogatónknak:
Magyar Honvédség Sportszázad
Magyar Olimpiai Bizottság (MOB)
Nemzeti Sportügynökség (NSÜ)
Malév Íjász SC 
Absolut Bag Kft.
és valamennyi íjásznak és barátnak és legfőképp családjainknak, akik segítették és végig kísérték az utunkat!
 
Balogh Mátyás – Wenger Attila – Burcsa Gábor