Aranyérem Gondán György és Molnár Ferenc nyakában!

news

2019.09.08.
Mindkét aranydöntős magyar íjász elhozta a legfényesebb érmet a World Archery 3D Íjász Világbajnokságról. Gondán György egy nagyon szoros küzdelemben (a döntőn pontegyenlőség miatt, szétlövés történt, amelyen a magyar íjász jobb találatot ért el) felülkerekedett Seimandi Giuseppe olasz ellenfelén csigás íj kategóriában. Molnár Ferenc amerikai vetélytársa egy mellélövéssel megpecsételte a döntő sorsát. Olyan pontelőnyt biztosított ezzel magyar ellenfelének, amelyet nem tudott ledolgozni, így Molnár Ferenc diadalmaskodott, és ezzel zsinórban harmadjára szerzett aranyérmet a World Archery 3D Íjász Világbajnokságon (2015. Terni, 2017. Robion, ahol egy bírói hiba miatt csak utólag kapta meg az aranyérmet, 2019 Lac La Biche)

2019.09.07.
Egy kis érdekesség a döntők előtt
Férfi, csigás íj kategóriában az a Giuseppe Seimandi olasz íjász lesz az ellenfele Gondán Györgynek, aki a két évvel ezelőtt világbajnokságon, Robionban egy hellyel megelőzve Gondánt, ötödik lett. Azt, hogy a VB-n mennyire átrendeződtek az erőviszonyok bizonyítja, hogy a két évvel ezelőtti ezüstérmes dán íjász most csak a 19. helyet, az akkori bronzérmes finn versenyző pedig a 24. helyet szerezte meg. A 2017-ben győzni tudó francia íjász az idei VB-n nem indult a csigás íjászok között.

Ösztönös íj kategóriában a két évvel ezelőtti dobogósok – Molnár Ferenc kivételével – csupán a középmezőnyben végeztek. Zibrandt Christensen, aki Robionban aranydöntőzött Molnárral, most csak a 13. helyet tudta megcsípni, Marjan Kocman a 2017-es VB bronzérmese pedig csupán a 18-at. Molnár Ferenc mostani aranydöntős ellenfele, az amerikai Rienas Kenneth, nem szerepelt a 2017-es VB-n.

2019.09.06.
Gondán György (képen balra) és Molnár Ferenc (képen jobbra) is az aranyéremért fog küzdeni a kanadai 3D Íjász Világbajnokságon. Molnár Ferenc férfi ösztönös íj kategóriában magyar idő szerint holnap 21.44-kor, Gondán György férfi Csigás íj kategóriában (szintén magyar idő szerint) szeptember 8-án 0:32-kor párbajozik.

Lezajlottak a VB kiesős fordulói, amelyekben öt magyar versenyző volt érdekelt. Férfi, csigás íj kategóriában Gondán Györgynek sikerült az elődöntőbe lőnie magát, így ma, magyar idő szerint délután 18.00-kor eldől, hogy a szombati napon az arany- vagy a bronzdöntőben fog szerepelni. A másik négy íjászunk sajnos búcsúzott a további versengéstől.

A kvalifikációs körből egyenes ágon az elődöntőbe került Molnár Ferenc – férfi ösztönös íj kategóriában – szintén délután 18.00-kor verseng az arany- vagy a bronzdöntő részvételi jogáért.

A jelenlegi helyezések:

Csigás férfi kategória:
Gondán György (elődöntőbe jutott)
Szedlár János 9. 
Bertalan Zoltán 28.

Barebow férfi kategória:
Kiss László 20.
Rabotka György Viktor 21.

Longbow férfi kategória:
Rabotka György 31.

Ösztönös női kategória:
Györgyné Kereszt Piroska 8.

Ösztönös férfi kategória:
Molnár Ferenc (elődöntőbe jutott)

2019.09.05.
A kvalifikáció második napján érezhető volt a versenyzőkön, hogy előzőnapi teljesítményüket fokozni szeretnék. A két napig zajló kvalifikációs szakaszból – kategóriánként – a legjobb 22 íjász jutott tovább. Az első két helyezett autómatikusan az elődöntőbe került, míg a 3-22. a kiesős szakaszban küzdenek meg az elődöntői szereplésért.
A nyolc magyar íjász közül Molnár Ferenc már elődöntős, mivel kategóriájában a 2. helyen kvalifikált. Gondán György, Györgyné Kereszt Piroska, Kiss László, Rabotka György Viktor és Szedlár János a kiesős fordulóba kerültek. Bertalan Zoltánnak és Rabotka Györgynek sajnos nem sikerült a legjobb 22-be jutás. Ma zajlanak a kiesős fordulók, pénteken pedig az elődöntők.

A kvalifikációs körök végeredménye:

Csigás férfi kategória:
Gondán György 3. (kiesős fordulóba jutott)
Szedlár János 4. (kiesős fordulóba jutott)
Bertalan Zoltán 28.

Barebow férfi kategória:
Rabotka György Viktor 16. (kiesős fordulóba jutott)
Kiss László 20. (kiesős fordulóba jutott)

Longbow férfi kategória:
Rabotka György 31.

Ösztönös női kategória:
Györgyné Kereszt Piroska 5. (kiesős fordulóba jutott)

Ösztönös férfi kategória:
Molnár Ferenc 2. (elődöntőbe jutott)

2019.09.04.
Túl az első kvalifikációs napon a versenyzőink az alábbi helyen állnak:

Csigás férfi kategória:
Szedlár János 4.
Gondán György 9.
Bertalan Zoltán 29.

Barebow férfi kategória:
Rabotka György Viktor 14.
Kiss László 15.

Longbow férfi kategória:
Rabotka György 24.

Ösztönös női kategória:
Györgyné Kereszt Piroska 4.

Ösztönös férfi kategória:
Molnár Ferenc 2.

Férfi csapat versenyben a Rabotka György Viktor - Rabotka György - Szedlár János trió az egyéni pontjaik alapján jelenleg a 9. helyen állnak a qvalifikációs körben.

2019.09.02.
Magyar idő szerint 0:30-kor hivatalosan megnyitották a 2019-es World Archery 3D Íjász Világbajnokságot. A mai napon elkezdődnek a kvalifikációs versenyek, amelyeket majd a kiesős fordulók és szombaton a döntők követnek. De mi történt a magyar íjászokkal 2017-ben, az előző világbajnokságon?
A most kiutazó nyolcfős magyar csapatból öten két évvel ezelőtt is versengtek a világbajnoki címért. Kiss László a 35. helyen fejezte be a versengést, Szedlár János a 7., míg Gondán György a 6. helyet szerezte meg akkor. Györgyné Kereszt Piroska a 4. lett kategóriájában, Molnár Ferenc viszont eljutott egészen az aranydöntőig. Itt történt aztán az az ominózus bírói hiba (a döntő első célján lőtt pontokat felcserélték, és a magyar versenyző magasabb pontjait a dán ellenfelének pontjaihoz írták fel), ami miatt csak utólag kapta meg a magyar versenyző az aranyérmét, a helyszínen másodikként ünnepelték. Zibrandt Christensen dán versenyző ott van a mostani világversenyen is, így kíváncsian várjuk, hogy szembe kerül-e Molnár Ferenccel a versengés valamelyik szakaszában.
Fontos e múltidézés kapcsán megemlíteni, hogy Kun Alíz a 2017-es világbajnokságon bronzérmes lett csigás női kategóriában. További eredményeink a 2017-es világbajnokságon: Rada Ilona 7. hely, Kovács Attila 9. hely, Nahóczki Péter 10. hely, Pap Mihály 10. hely, Király Gábor 24. hely.