Történelmi Íjász Országos és Nemzeti Bajnokság 2017

2017-09-23 08:00

Budapest

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT.

Történelmi Íjász Országos és Nemzeti Bajnokság 2017

Történelmi OB csapatbeosztás 2017

Tisztelettel meghív minden történelmi íjászt a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Íjász Szakága  a 2017-os Országos Bajnokságra és Nemzeti Bajnokságra, mely Budapesten a Citadellán lesz megrendezve 2017. szeptember havának 23. napján.

Az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította

„A Citadella erődjét az 1854-es létesítésekor, egy ókori eraviszkusz településre, az oppidum maradványaira építették rá, amelyek ezért jórészt megsemmisültek.

A 220 méter hosszú, 12–16 méteres falmagasságú erődöt Julius Jacob von Haynau építtette, akinek a nevéhez az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás fűződik. Különlegessége, hogy a szokásos erődöktől eltérően nem az alatta elterülő város megvédése céljából épült, hanem épp ellenkezőleg: a Citadellának szánt szerep a pesti lakosság megfélemlítése volt. Erről tanúskodnak a városra néző ágyúállások is, ám szerencsére az ágyúkat kizárólag díszlövések leadására használták.
Buda török megszállása idején a Gellért-hegy tetején álló keresztény kápolna helyére palánkvárat építettek a törökök. 1813 és 1815 között József nádor javaslatára a palánkvár helyére egyetemi csillagvizsgáló épült a helyén. Az Uraniaét(avagy Csillagdát) három európai uralkodó I. Sándor orosz cár, I. Ferenc osztrák császár és magyar király, valamint III. Frigyes Vilmos porosz király jelenlétében 1815-ben avatták fel, akik a napóleoni háborút lezáró Szent Szövetségmegkötésére gyűltek össze, és utaztak Budára a létesítmény megnyitásra.

A versenyen a Magyar Íjász Szövetség  történelmi szakágának szabályzata érvényes (lásd http://misz.hu/page/tortenelmi-szabalyok).
A versenyen a szabályzatnak megfelelő minimális jellegű történelmi viselet kötelező!
Az Országos Bajnokságon csak megszerzett kvalifikációval, és érvényes versenyengedéllyel +sportorvosi igazolással lehet indulni. Aki indul az OB-n az automatikusan résztvevője az NB-nek is!

A OB-n kerülnek kihirdetésre a Magyar Bajnokok és kerülnek kiosztásra a bajnoki vándorkürtök, itt  lehet megszerezni a minősítési szintek valamelyikét, és ezáltal a Mesteríjász Cím megszerzéséhez közelebb kerülni. Az OB-n a legeredményesebb csapat megkapja a vándorzászlót, és vesszőfogó vásárlási utalványt.
(minősítési szintek: http://misz.hu/page/tortenelmi-letoltesek)

A Nemzeti Bajnokágon bárki indulhat , aki legalább egy kvalifikációs versenyen valamilyen módon részt vett.
Akinek van érvényes versenyengedélye az kedvezményt kap a nevezési díjból.


A Nemzeti Bajnokságra külhoni magyar íjászokat is szeretettel várunk, és az Ő nevezési díjukat a Magyar Íjász Szövetség az összetartozás szellemében átvállalja.

!!!A Vesenyen a Magyar Íjász Szövetség Történelmi íjász versenyzsabályzata érvényes!!!(lásd: http://misz.hu/page/tortenelmi-szabalyok)

Program:
7:00-8:15-ig regisztráció, technikai ellenőrzés (Citadella)
7:00-8:15-ig belövőpálya nyitva (Citadella előtti nagy tér)
8:30: Megnyitó, eligazítás (citadella előtti nagy tér)
9:00 verseny kezdete
14:00 Döntők (citadella előtti nagy tér)
19:00 Eredményhirdetés (Citadella udvar)

megkérnénk minden versenyzőt a pontos érkezésre, hogy a versenyt időben el tudjuk kezdeni!
Ebédelési lehetőség: - Citadella pálinka terasz (http://www.oo5.com/Palinkaterasz/Menu.htm)
                                     - Rakéta pavilon
                                    - Búsuló Juhász Étterem

Nevezési Díj: Az OB-ra 5000Ft (automatikusan indul az NB-n is)
csak az NB-re 5000Ft de akinek van érvényes versenyengedélye annak 1000 Ft kedvezmény jár a nevezési díjból ( mivel a nevezési díj tartalmazza a rajtengedély árát)

Nevezési határidő: 2017. 09.18 - 20:00 (hétfő)

!!!Megkérjük a tavalyi Magyar Bajnokokat hogy a bajnoki vándorkürtöket legkésőbb a verseny regisztrációkor adják le a versenyirodán, névvel évszámmal eláttva!!!!
* Az országos bajnoki cím értékének növelése érdekében a kis-létszámú kategóriákban (kevesebb, mint három fő) a Szövetség csak akkor hirdet országos bajnokot és ad OB érmet, ha a győztes legalább II. osztályú eredményt ér el. Ha a győztes a szintet nem éri el, országos bajnoki címet nem szerez és nem a címhez járó speciális OB érmet kapja

versenyinformáció: Lovász Tamás (0620/9314471)
Versenybírók: Lovász Tamás, Horváth Tamás, Barinkai Zsuzsanna, Kocsis Pál

Eredmény