
 
 

15 December 2023   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

INTERPRETATIONS 
WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 
Book 3, Article 13.8;Book 4; Article 24.1 
 
The Judge Committee has requested an interpretation with respect to the following wording: 
“13.8 ... In the Olympic, Compound or Indoor Match Rounds, for alternate shooting, a forfeited 
match is a match in which one of the two athletes/teams is not present when the order of shooting 
is decided, or in which one athlete/team is not present at the start of the match (both athletes/teams 
shooting at the same time). The athlete/team present when the order of shooting is decided or 
present at the designated target at the start of the match then shall be declared the winner of that 
match..  
 
What does the definition of “not present” covers? Will being physically present but without 
equipments or not being able to shoot due to some condition, allow the archer/team to participate 
in the match?  
Also, given the televised finals, is there going to be any difference on the enforcing of the rule 
between simultaneous shooting or alternate shooting? And in such cases, is there a need to consult 
with the WA events / media team by the chair of judges before taking a decision? 
 
The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within the terms of 
reference of the Target Committee. 
 
The Constitution and Rules Committee has determined that the following interpretation is not 
contrary to the existing rules or Congress decisions.  
 
The following is the decision of the Target Committee:  
 
There is a difference between being present at simultaneous shooting where there is no 
determination of “who shoots first” and alternating shooting where determining and notifying the 
different areas of responsibilities of the order of shooting in a timely manner is essential. 
 
For simultaneous match events,  the athletes/teams must be visually recognized as being in the 
designated shooting position area by the event officials and judges.  This can be at the waiting 
line, in the archers seating area or perhaps a nearby drinking water station where the 
athletes/teams are in sight of their shooting line position.  At simultaneous shooting matches, 
being adequately “present” means that athletes/teams are ready to perform as an archer/team, 
which includes being with their shooting equipment, when the start of the match shooting time 
period begins. 
 
For alternate shooting, finals events, the intent of being “present” at the “designated time” is for 
the athletes/teams to be able to participate in person with the order of shooting determination and 
communication, which takes place at the “designated area” such as the call room.  Archers do not 
need to have their equipment with them to determine and communicate of who shoots first.  The 
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athletes/teams must be present with their shooting equipment when the time comes to enter and 
complete at the alternate shooting, finals competition venue. 
 
It is best practice for the sports presentation program to discuss the timing and protocols with the 
event officials and judges.  The Local Organization Committee, which is involved in many 
interrelated work areas that are affected by schedule can be impacted and should also participate 
in the discussion. 
 
Field & 3D Committee agrees with the text prepared by Target Archery Committee, however for 
Field and 3D events only the paragraph on the Finals would be applicable. For elimination rounds 
and semifinals in Field or 3D events, Field & 3D Committee is of the opinion, that being present 
means an archer/ a team is at his/her/their first target of that particular elimination round/semifinal 
at the time the responsible judge checks this before the shooting starts. 
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