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INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

Book 3, Chapter 11, Article 11.3.1  

 
The Judges Committees has noted that there are electronic or electrical devices that can be 

attached to the athletes equipment which are prohibited under Article 11.3.1. With the growing 

popularity of various devices, clarification is sought if such devices can be used during the 

practice periods undertaken during competition, including Official Practice, on the main Field of 

Play. 
 

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be within the 

terms of reference of the Technical Committee. 

 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules or 

Congress decisions.  

 

Response from the Technical Committee: 

 

It is the majority decision of the Technical Committee that the Mantis sight product or any 

advanced electronic shot plotting devices are not legal for use on the competition field or 

practice targets next to the competition field. If the Mantis sight and like devices are used on a 

fully separate practice field, which is not part of the competition field, it is acceptable to the 

Technical Committee. However, such devices may not be used at any time on the competition 

field, regardless if it is official practice or used on targets set to the side of the competition field 

for athletes to warm up just before a competition match. Athletes should not be allowed to use 

any electronics that would give them an advantage on the competition field or pre-match practice 

targets adjacent to the competition field. The device is clearly an advantage for developing exact 

sight marks and therefore is not legal on or adjacent to the competition field, during competition 

or any practice sessions official or otherwise. 

 
All electronics must be removed from the bow for competition. If the sighting devices 

(whichever type) mounting bracket/fixing has no electronics inside or on the bracket/fixing, and 

is incapable of any type of communication (telemetry), the mounting bracket/fixing may remain 

on the bow during competition.  
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