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Book 3, Chapter 11, Article 11.1.7.1 
 
 
The Judges Committee has requested clarification as to permitted use of arrow wraps 
under Book 3, Chapter 11, Article 11.1.7.1: (1) what is the real change in meaning 
between these two wordings set forth below and (2) does the current wording mean that 
the length of the wraps cannot exceed 22cm regardless of the actual size of the arrow 
shaft?     
 
In the 2016 version of the rules book, the reference to arrow wraps was that... (arrow 
wraps shall not be considered as part of this limitation as long they do not extend further 
than 22cm toward the point of the arrow when measured from the throat - nock hole 
where the string sits - of the nock to the end of the wrap.  İn the April 2018 version, the 
wording has been changed to: “(arrow wraps shall not be considered as part of this 
limitation but may not extend further than 22cm toward the arrow point when 
measured from the nock groove where the string sits to the end of the wrap)” 
 
The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 
within the terms of reference of the Technical Committee. 
 
C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 
or Congress decisions.  
 
Response from the Technical Committee: 
 
Basically, the two versions of the rule say the same thing. That is, an arrow wrap may not 
be longer than 22 cm, measured from the bottom of the arrow nock groove where the 
nock contacts the bowstring toward the arrow point, regardless of the diameter of the 
arrow. The arrows diameter has nothing to do with the 22 cm length restriction on the 
length of the wrap.  
 
Concerning the wrap in regard to the allowable 9.3 mm maximum arrow diameter, an 
athlete may not add the thickness of an arrow wrap to an arrow shaft already measuring 
9.3 mm in diameter. Example: an athlete has arrow wraps on his or her arrows which 
comply with the 22 cm rule. In a competition, the athlete shoots an arrow close to the Ten 
ring line that may or not may not be touching the line. However, the arrow has penetrated 
the target up onto the wrap. Since the arrow diameter is larger where it contacts the 
targets Ten ring line than the maximum allowable diameter of 9.3 mm (due to the 
additional thickness of the wrap), it becomes a challenging call. The athlete cannot 
include the thickness of the wrap when scoring the arrow if the arrow diameter and the 
combined thickness of the wrap exceeds 9.3 mm.  
 
Concerning the wrap in regard to an arrow diameter less than 9.3 mm, the wrap may be 
considered as part the arrows diameter because the diameter is under the 9.3 mm 
limitation. Example, an athlete has arrow wraps on their arrows which comply with the 
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22 cm rule. In a competition, the athlete shoots an arrow close to the Ten ring line that 
may or not may not be touching the line and the arrow has penetrated the target face to 
the wrap. As long as the arrow diameter does not exceed the maximum allowable 
diameter of 9.3 mm, the wrap may be considered as part of the arrows diameter for 
scoring.   
 
World Archery Technical Committee, March 21, 2019 
Approved by the World Archery C&R Committee, March 30, 2019 
 
 
 
 


